BENZINCI I DIZELAŠI IDU U ISTORIJU? Evropska unija planira zabranu prodaje novih modela od 2035. godine

Autor:

Razonoda

15.06.2022

05:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija je ranije saopštila da putnički automobili i kombiji čine otprilike 12% i 2,5% ukupne emisije CO2 u EU.

BENZINCI I DIZELAŠI IDU U ISTORIJU? Evropska unija planira zabranu prodaje novih modela od 2035. godine

Foto: Tanjug

Evropski zakonodavci glasali su za zabranu prodaje novih dizel i benzinskih automobila i kombija u Evropskoj uniji od 2035. godine, što predstavlja značajan potez ka ostvarivanju ambicioznih zelenih ciljeva regiona.

U sredu je 339 poslanika u Evropskom parlamentu glasalo za planove koje je predložila Evropska komisija, izvršna vlast EU. Protiv predloga je bilo 249 glasova, dok su 24 poslanika bila uzdržana.

To čini Evropsku uniju korak bliže svom cilju smanjenja emisija iz novih putničkih i lakih komercijalnih vozila za 100% 2035. godine, u poređenju sa 2021. Do 2030, cilj je smanjenje emisija od 50% za kombi vozila i 55% za automobile.

Komisija je ranije saopštila da putnički automobili i kombiji čine otprilike 12% i 2,5% ukupne emisije CO2 u EU. Poslanici Evropskog parlamenta će sada započeti pregovore o planovima sa 27 država članica bloka.

Oliver Zipse, izvršni direktor BMW-a, rekao je da je njegova industrija "usred velikog pritiska na električna vozila, sa novim modelima koji stalno pristižu".

- Ali imajući u vidu nestabilnost i neizvesnost sa kojima se suočavamo iz dana u dan, bilo koja dugoročna regulativa koja ide dalje od ove decenije je preuranjena u ovoj ranoj fazi - dodao je Zipse, prenosi Si-En-Bi-Si.

- Umesto toga, potrebna je transparentna revizija na pola puta kako bi se definisali ciljevi posle 2030.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading