CRNE BROJKE NA SRPSKIM DRUMOVIMA! Svaki peti mladi vozač u Srbiji koji pogine nema vozačku dozvolu

Autor: Republika

Vesti

06.06.2022

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujuća statistika u Srbiji pokazala je da svaki peti mladi vozač pogine jer upravlja vozilom bez vozačke dozvole, kao i da je u Srbiji od od početka godine do sada poginulo 193 osoba u saobraćajnim nesrećama.

CRNE BROJKE NA SRPSKIM DRUMOVIMA! Svaki peti mladi vozač u Srbiji koji pogine nema vozačku dozvolu

Foto: shutterstock

Mladi vozači često upravljaju vozilom bez dozvole, a oko 22 odsto poginulih mladih vozača u trenutku nezgode nije imalo vozačku dozvolu, saopštio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

On je apelovao na to da se u školski sistem uvedu predmeti koji će edukovati mlade o rizicima i opasnostima u saobraćaju, upravo kako bi se u budućnosti sprečile ove tragedije.

Pešić je podsetio na događaj od vikenda, kada je devetnaestogodišnjakinja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, vozeći bez dozvole, ugrozila saobraćaj.

- Potrebno je da kroz sistem školovanja imamo saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, kroz predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje treba da postoje predmeti koji će se baviti bezbednosti u saobraćaju da bi mladi ljudi, odnosno deca, učila o rizicima i opasnostima u saobraćaju - naveo je Pešić.

Upravo to je cilj kampanja "Na maturu bez automobila" pokrenute pre nekoliko godina, a koja je podignuta nedavno na nacionalni nivo. Razlog za to bila je saobraćajna nesreća u kojoj su stradali maturanti Politehničke škole u Kragujevcu, pre desetak dana. Deo ove kampanje koji je izazvao najveće interesovanje mladih bili su simulatori čeonog sudara i prevrtanja, kao i vežba sa tzv. „pijanim naočarima“  koja za cilj ima da mladima ukaže na percepciju i negativne uticaje na rasuđivanje u alkoholisanom stanju.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Duško Pešić sa pripadnicima policije

- Kao što znamo, vožnja automobila i alkohol ne idu zajedno, a bliži se period proslava matura. Ovo je bila prilika da srednjoškolci sa ''pijanim naočarima'' pokušaju da izvedu neke osnovne radnje i vide koliko to njihovo samopouzdanje, koje imaju kada sednu za volan, ne pomaže u trenutku kada dođe do pijanstva. Na ličnom primeru su se uverili koliko nemaju kontrolu i koliko je opasno da u tom trenutku voze - zaključio je Pešić.

U Srbiji je od početka godine do sada poginulo 193 osoba u saobraćajnim nesrećama, dok je prošle godine poginulo 159, što je povećanje od 21 odsto. Poređenja radi, u Austriji je povećanje broja poginulih u 2021. u odnosu na 2020. četiri odsto, u Sloveniji 43 odsto, Mađarskoj 18, a u Francuskoj 22 odsto.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading