Otkrivanje SPOMEN KLUPE i prelet aviona u čast Edvarda Rusjana

Autor:

Vesti

06.06.2022

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ponedeljak, 6. juna u 19 časova biće održano svečano otkrivanje spomen klupe Edvardu Rusjanu u parku "Edvarda Rusjana" u novo uređenom linijskom parku pored Beton hale u Beogradu. Otkrivanje će započeti preletom vazduhoplova Vojske Srbije iznad Kalemegdana.

Otkrivanje SPOMEN KLUPE  i prelet aviona u čast Edvarda Rusjana

Foto: Promo foto

Edvard Rusjan

Edvard Rusjan je bio slovenački pilot, konstruktor aviona i pionir vazduhoplovstva, koji je tragično preminuo 9. januara 1911. godine prilikom prezentacije letačkih sposobnosti svog motornog aviona, koji se u jakoj košavi srušio na desnu obalu Save ispod Kalemegdana. Njegova sahrana bila je jedna od najvećih u istoriji Beograda.

Ambasada Republike Slovenije u Beogradu u saradnji sa Gradom Beogradom i uz pomoć donacija slovenačkih i srpskih preduzeća i pojedinaca, građanima Beograda poklanja jedinstvenu spomen klupu u čast jednog od prvih svetskih pilota.

Umetnički rad je delo srpskog akademskog vajara Stevana Filipovića i livca Aleksandra Stanišića i predstavlja sedeću figuru mladog pilota na klupici, koji gleda na ušće reke Save u Dunav. Klupa je postavljena blizu mesta gde se srušio Rusjanov avion.

Postavljanje spomen klupe na najbolji način zaokružuje ostavštinu Edvarda Rusjana u Beogradu, zajedno sa njegovim grobom na Novom groblju i ostacima njegovog aviona, koji se nalaze u muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Verujemo da će spomen klupa uz znak odlične saradnje između Slovenije i Srbije postati nov simbol grada, koji će privući ljubitelje vazduhoplovstva, istorije, urbane kulture i ostale građane i posetitelje Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading