SARA JE SA 20 GODINA POSTALA ROBINJA: Najveća zadnjica koju ćete videti, skupo ju je koštala (FOTO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njena sudbina je potresla sve.

SARA JE SA 20 GODINA POSTALA ROBINJA: Najveća zadnjica koju ćete videti, skupo ju je koštala (FOTO)

Foto: Credit: Pictures From History / Universal images group / Profimedia

Sarti Bartman, poznatija kao Crna Venera, bila je predstavnica afričkog hotentotskog naroda čiji je život obeležen tragičnim događajima i poniženjem koje je pretrpela u rukama Evropljana. Vlasnici su joj dali ime Sara.

Teška sudbina u Južnoj Africi

Rođena 1788. godine u Južnoj Africi, Sarti je preživela strašnu tragediju kada su holandski kolonizatori pobili njenu porodicu tokom zauzimanja novih teritorija. Kao robinja u kući bogatih farmera, bila je predodređena za slepu i nemarnu službu, ali sudbina je imala drugačije planove za nju.

Tužna sudbina

Odlučujući faktor u njenoj sudbini bila je struktura njenog tela, nasleđena od njenih hotentotskih predaka. Njene neobično istaknute kukove, čija je obim bio oko dva metra, engleski hirurg Vilijam Danlop je video kao priliku za ličnu dobit.

Foto: Credit: Pictures From History / Universal images group / Profimedia

Sarti Bartman, poznatija kao Crna Venera, bila je predstavnica afričkog hotentotskog naroda


Trgovina ljudima

Sarti je odvedena u London gde je postala deo "ljudskih zooloških vrtova" i predstavljena javnosti kao "Hotentotska Venera". Njen oblik i intimni delovi postali su predmet podsmeha, a Danlop je zarađivao na njenom poniženju.

Borba za slobodu

Nakon saznanja o Sarinom ponižavajućem položaju, organizacija Afričkog udruženja borila se za njeno oslobađanje, ali Sara je na sudu tvrdila da nastupa uz sopstveni pristanak, govoreći o odnosu sa Danlopom.

Pad u zaborav

Nakon četiri godine u Londonu, Sara je prodana Francuzu koji ju je trenirao za cirkus. Usled nedostatka interesovanja publike, Sarti je počela da koristi drogu i alkohol, da bi na kraju zapala u prostituciju.

Mučeništvo i posle smrti

Nakon smrti, njeno telo je postalo predmet naučnih eksperimenata, a njeni ostaci su izlagani u muzejima. Tek 187 godina nakon smrti, njeni ostaci su vraćeni u Južnu Afriku i sahranjeni, piše "Stil".

Sarti Bartman je postala simbol stradanja i poniženja koje su mnogi pripadnici afričkih naroda pretrpeli u rukama kolonizatora, ali je njena konačna sahrana predstavljala priznanje njenog dostojanstva i vraćanje identiteta njenom narodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading