PAZITE KADA KUPUJETE! Da li znate šta su ove oznake na ambalaži? Odgovor će vas ZAPREPASTITI!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrivena tajna boja na pakovanju!

PAZITE KADA KUPUJETE! Da li znate šta su ove oznake na ambalaži? Odgovor će vas ZAPREPASTITI!

Foto: Instagram printscreen/maximumhealthyfood

Poslednjih dana, na društvenim mrežama proširila se informacija o kvadratima različitih boja na dnu proizvoda koji se pakuju u tubu. Prema nekim tvrdnjama, crni, crveni, plavi i zeleni kvadrati pružaju informaciju potrošaču o sastavu zubne paste. Međutim, nutricionistkinja Ivana Šarčević postavila je pitanje na svom Instagram profilu da li pratioci znaju za šta konkretno ove oznake služe, naglašavajući da većina nije znala odgovor.

Prema nekim tvrdnjama, crni kvadrat označava da proizvod sadrži isključivo hemikalije, crveni da pored hemikalija, pasta za zube sadrži i nešto prirodnih materija, plavi ukazuje na kombinaciju prirodnih materija i lekova, dok je zeleni simbol zdravog proizvoda koji koristi isključivo prirodne materije u procesu proizvodnje, piše "Srbija danas".

Foto: Izvor: Unsplash/ Liubov Ilchuk

Šta znače oznake na tubama proizvoda


Ispravna informacija

Međutim, prema sajtu Potrošački savetnik, ove tvrdnje su netačne. Kvadrati na dnu proizvoda ne pružaju informacije o sastavu proizvoda potrošačima, već su zapravo namenjeni mašinama za pakovanje. Obojena traka na tubi označava mesto gde mašina treba da zaseče i zatvori tubu, a boja oznake za mašinu obično je ista kao boja slova na pakovanju, što može biti crna, crvena, plava ili zelena, prenosi "Potrošački savetnik".

Dakle, umesto da pružaju informacije potrošačima o sastavu proizvoda, ove boje na dnu pakovanja zapravo služe kao vodič mašinama za pakovanje. Stoga, važno je proveriti tačnost informacija pre njihovog daljeg širenja, kako bi se izbegla dezinformacija i širenje zabluda među potrošačima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading