U TRŽNOM CENTRU NIKADA NEĆETE VIDETI ZIDNI SAT: Evo šta je razlog, DOBRO će te se zamisliti

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajna tržnih centara je otkrivena.

U TRŽNOM CENTRU NIKADA NEĆETE VIDETI ZIDNI SAT: Evo šta je razlog, DOBRO će te se zamisliti

Foto: Republika

U tržnim centrima, vreme kao da gubi svoje značenje, a satovi su retka pojava. Psiholog Lora Gež otkriva da je ovo pažljivo osmišljena strategija koja se zasniva na psihologiji potrošača. Cilj je da se produži vreme provedeno u tržnom centru, kako bi se podstakla dodatna potrošnja. Ova taktika, poznata kao "temporalna distorzija", deluje na naš doživljaj vremena i čini da zaboravimo na prolazak vremena dok kupujemo.

Izgubljen osećaj o vremenu

Trgovački centri su projektovani kao samostalni svetovi u kojima se suptilno manipuliše konceptom vremena. Izostavljanje satova je deo ove strategije, a njegov cilj je da nas odvoji od spoljnih vremenskih obaveza i rasporeda. Psiholog Lora ističe da što duže ostanemo u ovom bezvremenom stanju, to je veća verovatnoća da ćemo više kupovati, podstaknuti odvajanjem od spoljnih vremenskih obaveza.

Foto: Shutterstock

Zašto u tržnim centrima nema sata


Pored izostavljanja satova, trgovački centri koriste i druge taktike kako bi privukli potrošače. Atmosfera u tržnim centrima se pažljivo kreira kroz određenu temperaturu vazduha i muziku u pozadini. Ovi čulni znakovi imaju za cilj da podignu raspoloženje, smanje stres i subliminalno podstaknu potrošnju stvaranjem okruženja koje deluje umirujuće i podsticajno, prenosi "Informer".

Kada sledeći put posetite tržni centar, obratite pažnju na ove taktike i strategije koje se koriste kako bi se manipulisalo vašim doživljajem vremena i podstakla dodatna potrošnja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading