DANAS JE TEODOROVA SUBOTA I ZA SREĆU SE JEDE OVO: Svi ovo uradite za NAPREDAK, praznik prve subote VASKRŠNJEG POSTA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajni običaji za privlačenje sreće i uspeha o kojima se malo zna.

DANAS JE TEODOROVA SUBOTA I ZA SREĆU SE JEDE OVO: Svi ovo uradite za NAPREDAK, praznik prve subote VASKRŠNJEG POSTA

Foto: printskrin/vikipedia, shutterstock

Teodorova subota je praznik koji se obeležava za vreme Vaskršnjeg posta i posvećen je Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu. Ovaj praznik se vezuje za različite običaje koji su nekada bili u vezi sa životinjama, a naručito konjima.


Teodor i konji: Običaji i verovanja

Prema verovanju, Teodor Tiron je jahao hromog konja, zbog čega je praznik povezan sa ovim plemenitim životinjama. Nekada su se organizovale trke konja ili su se jahali i pokazivali konji. Takođe, na ovaj dan su se stavljale potkovice u vodu za kupanje, a pravio se i poseban kolač (hleb) sa ukrasima u obliku konja i potkovice, verujući da to privlači sreću.

Običaji na Teodorovu subotu

U istočnoj Srbiji postoji običaj da se na ovaj praznik priprema žito, koje se inače priprema i za slavu. Tradicionalni običaji su duboko ukorenjeni u kulturi i verovanjima, te predstavljaju važan deo nasleđa i identiteta.

Foto: YouTube/Aurora Recepti

Za Teodorovu subotu sprema se žito


Duhovnost i značaj praznika

Pored svih običaja, važno je istaći da je na Teodorovu subotu najvažnije razvijati duhovnost kroz molitvu, ljubav u srcu i negovanje unutrašnjeg glasa. Ovaj praznik podseća ljude da je uvek pravo vreme da se okrenu molitvi, koja pomaže da bolje razumeju sebe i druge, piše "Srbija Danas".

Teodorova subota predstavlja spoj tradicionalnih običaja i duhovnih vrednosti, čineći je važnim datumom u kalendaru pravoslavnih vernika. Ovaj praznik simbolizuje poštovanje prema Svetom Teodoru Tironu i čuva bogatstvo tradicije i verovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading