SUTRA JE VELIKI PRAZNIK, VEČE PRE SE DEŠAVAJU ČUDA: Svi koji veruju bi trebali JEDNO uraditi noćas!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.03.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi vernici ovo obeležavaju kao veliki praznik.

SUTRA JE VELIKI PRAZNIK, VEČE PRE SE DEŠAVAJU ČUDA: Svi koji veruju bi trebali JEDNO uraditi noćas!

Foto: Shutterstock

Sveti Teofilakt Ispovednik je bio episkop nikomidijski, poznat po svojoj hrabrosti i čvrstoj veri. Kada je njegov prijatelj Tarasije postao patrijarh carigradski, i sam je odlučio da prihvati monaški život, zajedno sa nekoliko svojih prijatelja i poštovalaca iz svetovnog staleža.

Borba protiv ikonoboraca

Nakon smrti patrijarha Tarasija, na patrijaršijski presto u Carigradu došao je Nikifor, a ubrzo zatim na vlast je došao car Lav Jermenin, koji je bio ikonoborac. Ova odluka je izazvala burne reakcije unutar crkve, budući da je ikonoborna jeres osuđena na Sedmom vaseljenskom saboru. Car Lav je pokušavao da nametne svoju volju, ali se Sveti Teofilakt hrabro suprotstavio, upozoravajući cara na moguće posledice.

Republika

Foto: Shuttertsock

Sada je vreme za prava čuda

Zbog svoje hrabrosti i nepokolebljive vere, Sveti Teofilakt je naredbom cara uklonjen sa svoga položaja i poslat na zatočenje gde je proveo trideset godina, podnoseći mnoge teškoće i uvrede. Ipak, nije popustio pred neprijateljima vere i ostao je dosledan svojim uverenjima sve do svoje smrti oko 845. godine.

Tokom ovog datuma se čuda dešavaju

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Teofilakta 8. marta po crkvenom, a 21. marta po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan vernici se okupljaju u crkvama, moleći se za zdravlje svojih porodica i verujući u čudotvornu moć Svetog Teofilakta da im pomogne u njihovim molitvama.

Verovanje je i samo veče pre samog praznika ima posebnu moć i da bi se vernici trebali posvetiti molitvi i svojim željama. 

Sveti Teofilakt Ispovednik ostaje simbol hrabrosti, vere i čudotvorne pomoći vernicima širom sveta, čija se slava i čudesa prenose s kolena na koleno kroz vekove. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading