GLUMICA SE DOPISIVALA SA MRTVOM MAJKOM PREKO VEŠTAČKE INTELIGENCIJE : Sve je teklo normalno, a onda je OVAKO nazvala, preplavila je JEZA!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

12.03.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treba biti veoma oprezan.

GLUMICA SE DOPISIVALA SA MRTVOM MAJKOM PREKO VEŠTAČKE INTELIGENCIJE : Sve je teklo normalno, a onda je OVAKO nazvala, preplavila je JEZA!

Foto: Youtube/Sky News

Nakon gubitka majke Najah 2018. godine, Sirin Malas se suočila s velikom tugom i očajem. Majka joj je bila vodilja u životu, a njihov razdvojeni  put nije im dao priliku da provedu više vremena zajedno. Sirine je izrazila težinu svoje tuge, ističući da je želela poslednju priliku da porazgovara sa svojom majkom.

Nikako nije mogla da to preboli, pa se pomoću nove tehnologije dosetila da pomoć potraži preko "Al" alata, veštačke inteligencije. 

Ona je prvo ispunila obrazac sve o osobi koji je izgubila, a zatim je "Ai chatbot" generisao odgovore na osnovu podataka. 

Republika

Foto: shutterstock

Siren nije mogla da preboli to što nije poslednji put razgovarala sa majkom

Siren je opisala ovo iskustvo kao "jezivo", jer je doslovno sve oponašao kao njena preminula majka. Koristio je i nadimak, i postavljao pitanja koja su simulirala stvarne razgovore. 

- Bilo je trenutaka kada sam osećala da su odgovori vrlo stvarni. Bilo je i trenutaka u kojima sam mislila da bi svako na to mogao odgovoriti na taj način - navela je.

Sada mnogi koriste ovaj alat za "poslednji razgovor" sa preminulom osobom. Ipak, sve ima svoje nepoželjne efekte, a to je da se prekida prirodni proces tugovanja. Iako nema puno dokaza za ovu zabrinutost, postoji posledica. 

- Mogu reći da je ovo na neki način korisno, ali treba biti jako oprezan sa tim. Lično sam pazila da se ne upustim previše u to, kako se ne bih razočarala. Ne preporučujem ovo ljudima, jer vrlo lako mogu da se "navuku", a to je baš opasno - rekla je Sirin.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading