DA LI IMA RAZLIKE IZMEĐU SODE BIKARBONE KOJA SE KUPUJE U PRODAVNICI I U APOTECI: Farmaceut Stamenković UPOZORAVA na šta da obratite pažnju u kupovini

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je pakovanje sode bikarbone u apoteci "luksuznije", stručnjaci objašnjavaju ima li razlike u sastavu, u odnosu na onu iz prodavnice.

DA LI IMA RAZLIKE IZMEĐU SODE BIKARBONE KOJA SE KUPUJE U PRODAVNICI I U APOTECI: Farmaceut Stamenković UPOZORAVA na šta da obratite pažnju u kupovini

Foto: Credit: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Soda bikarbona je proizvod koji se često koristi u kućnoj upotrebi, ali i u medicinske svrhe. Postoji mnogo različitih mišljenja o tome da li postoji razlika između sode bikarbone koja se prodaje u apotekama i one koja se može naći u lokalnim prodavnicama, pa je ova tema privukla pažnju javnosti.

Jedno od verovanja koje je prisutno u javnosti je da soda bikarbona koja se prodaje u kesicama u lokalnim prodavnicama sadrži aluminijum, dok se ona koja se prodaje u apotekama smatra "čistom" i bezbednijom za upotrebu. Međutim, da li ova tvrdnja ima osnova?

- U sodi bikarboni nema aluminijuma, to jednostavno možete da zaključite na osnovu hemijske formule ovog jedinjenja - kaže za Telegraf profesor hemije Ivana Lautarević.

Foto: pixabay.com

Da li je ista soda bikarbona iz apoteke i iz prodavnice

Ona kaže da je natrijum hidrogenkarbonat, soda-bikarbona ili natrijum bikarbonat čija je formula NaHCO3, jedinjenje u kome apsolutno nema aluminijuma, što se vidi i iz hemijskih elemenata, ali i iz reakcije kojom nastaje.

- Soda bikarbona se dobija hemijskom reakcijom, a sam proces nastanka se naziva Solvejev postupak: NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3, a onda se NH4HCO3 kombinuje sa natrijumhloridom i dobijate: NH4HCO3 + NaCl → NaHCO3 + NH4Cl.

U ovoj reakciji nigde nema nigde aluminijuma, čija je hemijski simbol Al - objašnjava profesorka hemije. Kaže da liči na zabčudu, uz koju je napravljen i marketinški trik.

- Nema nikakve logike u tom uverenju, jer je sastav sode bikarbone isti. Na kraju, pročitajte sastav na kesici u prodavnici i na onoj koju kupujete kao "čistu", i videćete da li ima razlike - ističe Lautarević, prenosi "Espreso".

Pakovanje "obične" sode bikarbone od 500 grama košta između 65 i 100 dinara, u zavisnosti od proizvođača, dok pakovanje od 400 grama one medicinske, koju prodaju uz epitet "čista" košta od 500 do 780 dinara.

Medicinska soda bikarbona koja se prodaje u apotekama ima, istina, luksuznije pakovanje.

- U sintezi sode bikarbone nema aluminijuma, ali da li ima nekog takozvanog onečišćenja i da li se ubacuju neke primese u proizvodnji, mi koji radimo u apotekama to ne možemo da znamo - kaže za Telegraf farmaceut Goran Stamenković, kao i da joj je namena slična:

- Tačno je da na pakovanjima koja stižu u apoteke piše da je "čista" soda bikarbona, odnosno da nema primesa aluminijuma, a da bi znali da li one u prodavnici imaju neke dodatke morate da pročitate sastav koji je, pod obavezno, naveden na pakovanju - savetuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading