NA ČASNE VERIGE NE TREBA IĆI NA SLEDEĆA MESTA: Da biste zaštitili kuću i sebe, evo šta treba OBAVEZNO da uradite!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi zaštite porodice na prag kuće stavite jedno.

NA ČASNE VERIGE NE TREBA IĆI NA SLEDEĆA MESTA: Da biste zaštitili kuću i sebe, evo šta treba OBAVEZNO da uradite!

Foto: Shutterstock, Wikipedia

Današnji praznik u pravoslavnoj crkvi obeležava se kao dan kada je Sveti Petar okovan i mučen, ali se dogodilo čudo koje je promenilo tok događaja. Nakon smrti Isusa Hrista i vaznesenja, počelo je proganjanje hrišćana koje je trajalo više od 300 godina.

Upravnik Galileje, namesnik Irod, naredio je hvatanje Petra i njegovo bacanje u tamnicu, nakon što je već pogubio Jakova, brata Jovanovog. U tamnici, Petar je spavao okovan između dva vojnika, ali je noć pred izvođenje na sud doživeo čudo kada ga je anđeo oslobodio i proveo kroz zatvorske straže.

Čudotvorne verige i njihova moć isceljenja


Verige koje su spale sa Svetog Petra smatrane su za predmet isceliteljske moći. Prema predanju, mnogi bolesnici su se izlečili dodirujući ove verige. Patrijarh Jerusalimski, sveti Juvenal, poklonio je verige carici Evdokiji, a one su kasnije bile prepolovljene i deo je dospelo u Crkvu Svetih apostola u Carigrad, dok je drugi deo završio u Rimu.


Praznik Časne verige Svetog apostola Petra, poznat je i kao Kuke i verige, Verižnjaci ili Verižice. Iako nije označen crvenim slovom u kalendaru, mnogi ga proslavljaju kao krsnu slavu.

Foto: Printscreen/YouTube/Lepota Pravoslavlja

Običaji na Časne verige


Verovanja i običaji

Prema verovanjima naših predaka, Verižnice donose blaže vreme, jer se veruje da Bog usijanim verigama zagreva zemlju. U prošlosti, 29. januara su se stavljali lanci na kućni prag kako bi se kuća zaštitila od negativnih stvari. Takođe, postoji verovanje da osoba koja nosi odelo šiveno na ovaj praznik može poginuti od groma.

Porodični običaji

Predanje kaže da na Časne verige ne treba putovati te da porodica treba da bude na okupu i da se očuva. Odnosno, ako ste planirali odmor negde, danas to treba zaobići. Ovaj praznik se smatra prilikom da se porodica okupi i provede vreme zajedno, čuvajući tradiciju i jedinstvo.

Ovaj praznik je prilika da vernici pokažu poštovanje prema tradiciji i običajima, te da se posvete porodičnom okupljanju i zajedništvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading