DANAŠNJI DAN IMA MOĆ DA PREDVIDI VAŠU BUDUĆNOST: Sveti Teodosije je bio MONAH koji je proricao SUDBINU, na OVO obratite pažnju!

Autor: M.O.

Lifestyle

24.01.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Teodosija Velikog.

DANAŠNJI DAN IMA MOĆ DA PREDVIDI VAŠU BUDUĆNOST: Sveti Teodosije je bio MONAH koji je proricao SUDBINU, na OVO obratite pažnju!

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Sveti Teodosije, rođen u selu Mogariasi u oblasti Kapadokije, bio je mladić kada je posetio Simeona Stolpnika, koji mu je prorekao veliku duhovnu slavu.

Inspirisan ovim susretom, Teodosije je s kadionicom u koju je stavio tamjan tražio mesto za osnivanje manastira. Njegova odlučnost i vera doveli su ga do mesta gde se tamjan samozapalio, što je shvatio kao znak od Boga da tu treba da se nastani i izgradi manastir.

Republika

Foto: Shutterstock

Na današnji dan obratite pažnju na vaše misli i dela


Manastir sa crkvama za različite jezike

Teodosije je oko sebe okupio mnogo monaha različitih jezika. Zanimljivo je da je sagradio po jednu crkvu za svaki jezik, omogućavajući istovremeno služenje i pevanje na grčkom, jermenskom, gruzijskom i drugim jezicima. Ipak, za dan pričešća, sva bratija bi se sabirala u velikoj crkvi gde se služilo na grčkom jeziku. Delili su zajedničku trpezu, imovinu, trud, ali neretko i gladovanje, što je bio deo njihovog zajedničkog iskustva.

Sveti Teodosije bio je uzvišeni primer života svim monasima. Njegov trud, molitva, post, bdenje i hrišćanska dobročinstva bili su inspiracija mnogima. Pored toga, Bog ga je obdario darom čudotvorstva - lečio je bolesne, javljao se i pomagao na daljinu, krotio divlje životinje i prognozirao budućnost.

Sveti Teodosije upokojio se mirno u Gospodu u 529. godini, ostavljajući iza sebe veliko nasleđe duhovne slave i primer života posvećenog veri i služenju drugima. 

Izgovorite ove reči:

Tropar (glas 8): "Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante".

Na današnji dan se veruje da ima ogromnu moć za proricanje budunoći. Obratite pažnju na snove, ali i na "prikrivene" poruke koje vam mogu stići kroz vaše bliske ljude. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading