ZA OVAJ MANASTIR MALO KO ZNA, A KRIJE BROJNE TAJNE! Donosimo neispričanu priču o srpskom duhovnom nasleđu na Svetoj Gori

Autor:

Vesti

23.12.2023

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako manje poznat u odnosu na Hilandar, manastir Grigorijat ima svoje posebno mesto u srpskom duhovnom nasleđu.

ZA OVAJ MANASTIR MALO KO ZNA, A KRIJE BROJNE TAJNE! Donosimo neispričanu priču o srpskom duhovnom nasleđu na Svetoj Gori

Foto: Printscreen Youtube Tv Hram

Manastir Grigorijat, smešten na sedamnaestom mestu po rangu od dvadeset manastira na Svetoj Gori, predstavlja jedan od skrivenih dragulja pravoslavne duhovne baštine. Ovaj manastir, čije ime potiče od osnivača srpskog monaha Svetog Grigorija Sinajita, datira još iz XIV veka. Sveti Grigorije Sinajit, čije su svete mošti danas smeštene u manastiru Gornjak u Srbiji, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji srpskog monaštva i pravoslavlja.

Sveta Gora, poznata kao monaška baština Presvete Bogorodice, predstavlja mesto gde srpski narod ima značajno prisustvo kroz manastir Hilandar, ali i kroz manastir Grigorijat. Iako manje poznat u odnosu na Hilandar, manastir Grigorijat ima svoje posebno mesto u srpskom duhovnom nasleđu. Izvori iz 15. veka svedoče da je manastir u to vreme bio naseljen isključivo Srbima, naglašavajući duboku povezanost srpskog naroda sa pravoslavnim hrišćanstvom i monaškom tradicijom.

Sveti Grigorije Sinajit, osnivač manastira Grigorijat, stekao je svoj nadimak kao učenik velikog Svetog Grigorija Sinajita, a njegovo delo i uticaj su obeležili srpsko monaštvo. Njegovi učenici, poznati kao sinaiti, pratili su put isihasti, praktikanti Isusove molitve, čime su ostavili neizbrisiv trag u duhovnom razvoju manastira Grigorijat.

Srpsko prisustvo na Svetoj Gori simbolizuje značajan doprinos srpskog naroda očuvanju pravoslavne monaške tradicije. Manastir Grigorijat, iako skromnije poznat, nosi sa sobom bogatu istoriju i duhovno nasleđe koje treba istraživati i negovati kao deo pravoslavne istorije i duhovne baštine. Ovaj manastir predstavlja važan segment srpske duhovne baštine i pravoslavne istorije, čija se vrednost proteže kroz vekove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading