OVE POZNATE LIČNOSTI SMANJILE SU ŽELUDAC: Hirurg otkriva zašto VEĆINA ne može da smrša BEZ zahvata, a ovaj KOBAN SLUČAJ svi će dobro upamtiti (FOTO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je potresao slučaj devojke koja je preminula u Beogradu.

OVE POZNATE LIČNOSTI SMANJILE SU ŽELUDAC: Hirurg otkriva zašto VEĆINA ne može da smrša BEZ zahvata, a ovaj KOBAN SLUČAJ svi će dobro upamtiti (FOTO)

Foto: ATA Images,Youtube TVDR

Često se u našem narodu gojaznost ne doživljava kao zdravstveni problem sve dok osoba ne dođe do određene kilaže koja će joj smetati u svakodnevnom funkcionisanju.

Dr Ognjen Skrobić hirurg objašnjava koliko neko treba da bude gojazan da bi se primetile zdravstvene posledice.

- Individualno je, zavisi od kondicije. Dok su mlađi, imaju snažno srce, relativno su aktivni, i do nekog momenta mogu normalno da funkcionišu. Posle pet godina počinju prvi problemi javlja se insulinska rezistencija i dijabetes i počinju problemi sa radom srca i kretanjem, jer ti pacijenti se manje kreću i jedan problem rađa drugi. Posle pet godina mogu da se očekuju ozbiljni zdravstveni problemi - rekao je on pre godinu dana u emisiji "RTS Ordinacija".

Zašto određeni broj pacijenata ne može da smrša bez operacije smanjenja želuca?

- Ima tu više stvari, ali to je voljni momenat koji je dosta bitan. Kada je pacijent došao do hirurga dosta iscrpljen, vidi hirurgiju kao poslednji izlaz. Potreban je pregled lekara i endokrinologa koji je bitna istanca, treninzi prilagođeni, nije lako prekomerno gojaznoj osobi da ima intenzivan trening. To su neke istance koje bi mogle da se pokrenu, smatram da je bitna psihološka podrška, ne samo stručna pomoć nego da dobije podršku okoline, porodice i prijatelja. 

Foto: YouTube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Ognjen Skrobić o operaciji smanjenja želuca

Koliko je opasna operacija smanjenja želuca?

- Ostavi se želudac koji izgleda kao jedna cev koja nema sposobnost da se širi. Odstrani se nekih 75 odsto otprilike. To je najčešća procedura koja se radi, druga koja je bila standardna je bajpas. Obe procedure kad se urade kako treba spadaju u bezbedne. Bitno je da se insistira na tome koji su centri gde se to radi, nije isto da li ste operisani u centru koji se bavi takvom vrstom hirurgije gde je to jedna rutinska operacija ili ste operisani od strane hirurga koji to radi sporadično, povremeno bez ozbiljne pripreme - objašnjava hirurg u emisiji.

Takođe, javnost je potresao slučaj tiktokerke Morgan Riberio koja je iz Velike Britanije otišla na operaciju želuca u Tursku. Naglo joj je pozlilo zbog čega je avion sleteo u Beograd gde je preminula. Da podsetimo, ustanovljeno je da je devojci tokom operacije oštećeno tanko crevo.

Nažalost, ovaj slučaj se kobno završio, a neke naše poznate ličnosti odlučile su takođe da se povrgnu operaciji smanjenja želuca.

Javne ličnosti koje su operisale želudac

Darko Lazić smršao je 88 kilograma, i tvrdi da je njemu mnogo pomogla ova procedura.

Indira Aradinović Indi prošla je kroz pravu dramu kad se odlučila na smanjenje želuca. Njoj se tokom operacije desila povreda pankreasa.

Ana Nikolić tajno je išla u Podgoricu na operaciju koja se medicinski zove crevasti želudac, nakon čega je za mesec dana izgubila 15 kg.

Dejan Milićević se dugo borio sa viškom kilograma, te je operacijom izgubio 20.

Bojan Jovanonski poznatiji kao Boki 13 takođe se odlučio da smanji želudac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading