VEČERAS OVO URADITE U KUĆI KAKO BI VAS PRATILA SREĆA TOKOM GODINE: Jedno svi ZABORAVE, a u tome leži NEGATIVNA energija koja stvara HAOS!

Autor: REPUBLIKA/M.Ognjenović

Lifestyle

18.01.2024

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemojte zaboraviti ovaj bitan detalj tokom današnjeg sklanjanja u kući.

VEČERAS OVO URADITE U KUĆI KAKO BI VAS PRATILA SREĆA TOKOM GODINE: Jedno svi ZABORAVE, a u tome leži NEGATIVNA energija koja stvara HAOS!

Foto: shutterstock

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba sređivati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro srediti kuću i tako je pripremiti za zimu.

U suprotnom, veruje se da će vam cele godine sve "ići naopako". Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da se opere sav veš. Posti se strogo, prvi put posle Božića, jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikog praznika. Zato je u srpskom narodu ostala izreka: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

Republika

Foto: printskrin/spc

Verovanje je da se na Krstovdan valja sklanjati po kući

 

Po narodnom predskazivanju vremena, koji vetar duva na Krstovdan, taj vetar će najčešće duvati tokom godine. U Sremu se govorilo da se ovoga dana vetrovi krste (tj. ukrštaju, duvaju jedan drugome u susret), pa koji nadjača.

U nekim krajevima postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne, veruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne biće oskudna i bolešljiva.

U dvanaest dana, počinjući od Božića a zaključno s Krstovdanom, ogleda se dvanaest meseci godine koja dolazi, pa kakvo je vreme kog dana takvo će biti u mesecu koji tom danu odgovara po redosledu.

Republika

Foto: Shutterstock

Večeras je vreme kada treba da se osobodite svih negativnih energija u kući

Na Krstovdan su se, prenose hroničari, jeli ostaci badnjedanskog pasulja i - spremane su pihtije. Ali kako je Krstovdan posni dan, to su ih jeli sutradan, na Bogojavljenje.

Večeras bi bilo dobro da ga iščistite dom od negativnih energija

Zapalite tamjan

Bilo bi poželjno da večeras okadite kuću. Tamjan je smola sa mirisnog drveta poreklom iz Južne Amerike i smatra se snažnim energetskim čistačem. Samo zapalite malo tamjana na briketu i okadite sve delove u kući. 

Bacite sve slomljene stvari 

Ako već dugo gomilate neke vama važne stvari ali su polomljene, večeras je vreme da se zauvek pozdravite sa njima. Slomljeno privlači negativnu energiju, a ako je po verovanju, ta energija će vas pratiti tokom cele godine ako je večeras ne izbacite. 

Stavite so u uglove sobe

Stavite malo soli u uglove svoje sobe i ostavite da odstoji 48 sati, a zatim je uklonite. So će akumulirati negativnu energiju u vašem domu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading