DA LI TREBA VEČERAS POŽELETI ŽELJU ILI SUTRA? Mnogi SRBI ovde greše, jedino je TAD ispravno!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

18.01.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogojavljansku želju u ponoć većina vernika rado ispoštuje i poželi nešto za sebe.

DA LI TREBA VEČERAS POŽELETI ŽELJU ILI SUTRA? Mnogi SRBI ovde greše, jedino je TAD ispravno!

Foto: Shutterstock

Danas, 19. januara pravoslavna crkva i njeni vernici slave Bogojavljanje, veliki praznik kojim se obeležava krštenje Isusa Hrista, kao i dan na koji se božiji glas pojavio i rekao da je Isus njegov sin. 

Važi za jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a u našoj zemlji se obeležava na puno načina. 

Poznato je tradicionalno plivanje za Časni krst i uzimanje osećene bogojavljenske vode u crkvama i manastirima, koju kasnije treba piti u bolesti za ozdravljenje, ali i uz molitvu u zdravlju.

Republika

Foto: Shutterstock

Tokom Bogojavljenske noći, nebo se otvara i naše želje se čuju

Postoje razna verovanja, poput tih da će neudate žene večeras sanjati svog suđenog muškarca, ako večeras stave ogledalo ispod jastuka. 

Takođe, kao i za većinu praznika vezuje se narodno predkazanje o vremenskim prilikama. Ono kaže da ako na Bogojavljanje bude mraza i snega, godina će biti rodna, a ako budne vedro, godina će biti sušna. 

Jedno od najrasprostranjenijih i najzanimljivijih bogojavljenskig običaja jeste ponoćna bogojavljenska želja.

U našem narodu se veruje da se u ponoć na Bogojavljanje nebo otvara, i da tada treba izaći napolje, pogledati u nebo i poželeti želju, koja se, po starom verovanju, ispunjava ako je dobra.

Kada se zamišlja želja?

Međutim, mnoge zbunjuje da li se ova želja treba poželeti u ponoć večeras, u noći između Krstovdana i Bogojavljenja, ili sutra, u noći između Bogojavljenja i Jovanjdana, praznik Svetog Jovana koji je i krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Odgovor je - večeras, u ponoć između Krstovdana i Bogojavljenja. Sledeće noći u ponoć, praznik Bogojavljenja biće već završen, a otpočeće praznovanje Jovanjdana.  

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading