PO TRADICIJI SUTRA SE PRAVE PIHTIJE, A ZA BOGOJAVLJANJE JEDU: Ovaj recept će vam svi TRAŽITI jer su ukusnije nego inače!

Autor: M.O.

Lifestyle

17.01.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezno ispoštujte ovo.

PO TRADICIJI SUTRA SE PRAVE PIHTIJE, A ZA BOGOJAVLJANJE JEDU: Ovaj recept će vam svi TRAŽITI jer su ukusnije nego inače!

Foto: printskrin/spc, Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici 18. januara obeležavaju veliki praznik - Zimski Krstovdan, dan strogog posta.

Zimski Krstovdan slavi se uvek uoči Bogojavljenja i nije obeležen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji je 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog Krsta, na kojem je na Golgoti razapet Hristos. Mnogi Srbi ga slave kao svoju krsnu slavu.

Praznik se vezuje za svetkovanje Bogojavljenja, praznika Krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u reci Jordanu. Praznuju se, zapravo, dva događaja, u vezi s Časnim krstom - pronalazak Časnog krsta na Golgoti i povratak iz Persije u Jerusalim.

Republika

Foto: printskrin/spc

Za Krstovdan svi vernici su na strogom postu

U pravoslavnim hramovima se na Krstovdan služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual velikog osvećenja vode, koji prati praznično bogosluženje. Krstovdanska vodica se posle vodoosvećenja deli vernicima i, prema običaju, čuva u kućama radi zdravlja, jer se smatra da ova voda pomaže pri isceljenju duše i tela. Zbog toga svaki vernik čuva po jednu malu bočicu ove vode i koristi je samo u izuzetnim prilikama.

Po tradiciji za Krstovdan se kuvaju pihtije a za Bogojavljanje jedu 

Republika

Foto: YouTube/Printscreen/ Галина Кухня

Tradicionalno se prave pihtije na Krstovdan

 

Kako je danas malo teže kuvati bez nekih količinskih odrednica, mi vam predstavljamo jedan klasičan stari recept za pihtije:

Potrebno je:

  • 4-5 svinjskih nogica,
  • 1 suva svinjska kolenica ili suva rebra,
  • so,
  • biber u zrnu,
  • lovorov list,
  • 1 glavica belog luka,
  • voda.

Priprema:

Nogice dobro očistiti, oprati i staviti u duboki lonac.

Ukoliko kuvate u ekspres loncu sipajte vodu i dodajte so, biber i lovorov list. Ostavite da se kuvaju 10-15 minuta, a zatim kašikom pokupite prvu penu sa površine, kako pihtije ne bi poprimile tamnu boju. Vratite poklopac na šerpu i ostavite na tihoj vatri oko sat i po vremena da se kuvaju.

Ako kuvate u običnom loncu sipajte dva puta više vode od nogica i ostavite na tihoj vatri minimum tri sata.

Odvojite meso od kostiju, usitnite ga prstima u odvojite u poseban tanjir. Pripremite činije u kojima ćete servirati pihtije i na njihovo dno ravnomerno rasporedite izgnječen beli luk. Preko luka nalijte prthodno proceđenu tečnost u kojoj se meso kuvalo, a potom dodajte i očišćeno meso (takođe ga ravnomerno rasporedite po činiji). Začinite, ali i ukrasite pihtije slatkom mlevenom paprikom i ostavite u frižideru ili u nekoj drugoj hladnoj prostoriji (obično preko noći) da se dobro stegnu, a potom ih isecite na kocke ili rombove i poslužite gostima.

Dodatni savet:

Ako ne želite da na površini pihtija bude previše masnoće, pre nego što ih izlijete u posude, iz lonca u kojem su se kuvale sa vrha pokupite suvišnu masnoću

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading