NAMAŽITE IH OVIM I JAJA ĆE BITI SVEŽA DO 40 DANA: Trik koji štedi NOVAC, studija tvrdi da je rešenje EFIKASNO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postupak je jednostavan, a koristićete namirnicu koju već imate kod kuće.

NAMAŽITE IH OVIM I JAJA ĆE BITI SVEŽA DO 40 DANA: Trik koji štedi NOVAC, studija tvrdi da je rešenje EFIKASNO

Foto: shutterstock

Žena jede kuvano jaje

Svežina namirnica je ključni faktor u pripremi hrane, a u nekim slučajevima može biti i fatalna, pa je dobro znati trikove za bolje očuvanje.

Jaja mogu biti posebno nezgodna u ovom pogledu. Ako ih skladištite na pogrešan način, lako će vas iznenaditi, pa mnogi pribegavaju genijalnim rešenjima. Jedan od njih uključuje ulje. Možda ste već čuli za ovaj metod, ali da li je zaista efikasan?

Studija pokazala efikasnost

Kratak odgovor je da. Studija Journal of Food Science iz 2011. godine pokazala je da su nakon pet nedelja jaja premazana uljem ostala bolje očuvana od onih koja nisu bila podvrgnuta takvom tretmanu.

Možda se pitate i zašto bi ulje održavalo jaja svežima? Jaja prirodno dolaze sa zaštitnom ljuskom koja sprečava vlagu i bakterije. Ali nije savršeno. Vremenom se kvari. Ovaj proces možda neće pokriti celu površinu svakog jajeta, ali s druge strane, posebno ako je jaje pogrešno skladišteno, ne možete baš računati na to.

Foto: Shutterstock

Jaja prirodno dolaze sa zaštitnom ljuskom koja sprečava vlagu i bakterije


Kako pravilno primeniti ulje?

Ulje može pomoći da se produži rok trajanja jaja, a evo kako da to obezbedite na pravi način. Počnite sa čistim, svežim jajima. Kartonska kutija iz prodavnice će biti u redu - samo proverite datum pakovanja za maksimalnu svežinu. Onda uzmite malo ulja, nije bitno kakvo, koristite ono što je jeftinije i što imate pri ruci.

Podmazivanje jaja je prilično jednostavno. Dovoljno je koristiti rukavice ili krpu, ali najlakše je uzeti kuhinjski peškir koji ćete posle jednostavno baciti. Dobro ih nauljite i vratite u kutiju, pa ih čuvajte u frižideru a nikako na vratima, jer u tom slučaju ni ulje neće mnogo sprečiti da se pokvare, pogotovo ako često otvarate frižider.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading