PAZITE KO ĆE VAM SUTRA, NA BOŽIĆ, PRVI UĆI U KUĆU: Gledajte kome otvoriti VRATA jer od toga zavisi kakva će vam godina biti!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

06.01.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U određenim deloma naše zemlje se ovaj zadatak poverava deci, jer su oni sami po sebi sreća.

PAZITE KO ĆE VAM SUTRA, NA BOŽIĆ, PRVI UĆI U KUĆU: Gledajte kome otvoriti VRATA jer od toga zavisi kakva će vam godina biti!

Foto: Shutterstock

Verovanje je da je veoma bitno ko će vam prvi ući u kuću na Božićno jutro. Smatra se da osoba koja vam prva zakuca na vrata ima posebnu ulogu za celu godinu koja je tek počela. 

Ta osoba naziva se položajnik, a negde se naziva i polaznik ili radovan, jer on u kuću dolazi da bi ukućanima doneo sreću i blagostanje.

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Sutra nam stiže najradosniji pravoslavni praznik

 

Te posete uglavnom su dogovorene i unapred isplanirane. Za položajnika se biraju osobe za koje se smatra da im sve ide od ruke, a u nekim krajevima običaj je da se ovaj zadatak poveri i deci, jer su ona sama po sebi sreća. Položajnik preko praga prelazi desnom nogom i pozdravlja dom i sve ukućane sa "Dobro jutro. Srećan vam Božić! Hristos se rodi“.

Zato su se za ovakvo “poslanstvo” birale osobe za koje se smatra da im sve ide od ruke, a u nekim krajevima običaj je da se ovaj zadatak poveri deci jer su ona sama po sebi sreća. U nekim krajevima položajnik domaćinu na poklon donosi jabuku u koja je okićena novcem, što simbolizuje da donosi zdravlje i blagostanje svojim dolaskom.

Domaćin dočekuje položajnika na vratima i posipa ga žitom, ovaj mu uzvraća govoreći:

“Dobro jutro i srećan vam Božić!” Uobičajeni odgovor je: “Sve ti srećno i čestito bilo!”, a zatim položajnik “pozdravlja” badnjak džarajući ga grančicom. Varnice “prskaju” po kući, što položajnik prati obrednim rečima:

Koliko ovih varnica, toliko u domu muških glava, toliko sreće, zdravlja i napretka…”.

Položajnika treba ponuditi doručkom sa kojim će se prvi omrsiti i tako prekinuti višesedmični post.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading