U OVIH PET SITUACIJA PLAĆAJTE SAMO KEŠOM: Finansijski stručnjaci tvrde da je jedino tako ISPRAVNO I PAMETNO

Autor: N.J.

Lifestyle

18.12.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jednu od situacija spada i točenje goriva na benzinskoj pumpi.

U OVIH PET SITUACIJA PLAĆAJTE SAMO KEŠOM: Finansijski stručnjaci tvrde da je jedino tako ISPRAVNO I PAMETNO

Foto: shutterstock

Većina kupovina može da se obavi karticom bez mnogo muke. Ali finansijski stručnjaci savetuju da uvek nosite sa sobom bar nešto novca - pa čak i preporučuju da ga koristite za određene kupovine. 

1. Sve što možete vratiti

Ako znate da biste mogli da vratite nešto što kupujete, obavezno koristite gotovinu, kaže Stiven Holms, finansijski stručnjak i viši savetnik za investicije u iCash-u.

Mnogi odustaju od isprobavanja stvari u prodavnici i umesto toga će kupiti dve ili tri veličine iste košulje ili par pantalona, isprobati ih kod kuće i vratiti koje im nisu potrebne. Većina prodavnica će vam automatski vratiti novac u skladu sa originalnim načinom plaćanja koji ste koristili za kupovinu.

- Ako bi bilo naplaćeno sa vaše kreditne kartice koju koristite, novac se ne pojavljuje uvek na vašem računu nekoliko dana. Ali, ako račun pokazuje da ste kupili gotovinom, prodavnica će vam vratiti isti iznos. Gotovinske uplate se vraćaju odmah nakon što se proizvod vrati - kaže on.

Foto: pixabay.com

Ako vaš račun pokazuje da ste kupili gotovinom, prodavnica će vam vratiti isti iznos

2. Kupovine tokom putovanja

Kada se počastite na odmoru, korišćenje gotovine može vam pomoći da izbegnete neke ozbiljne troškove. Karter Seut, finansijski savetnik i izvršni direktor Credit Summit - a, kaže da je pametnije plaćati gotovinom kada putujete jer bi plaćanje karticom moglo da ima dodatne naknade.

- Ako ste u drugoj zemlji, možda će vam biti naplaćena velika naknada za transakcije u inostranstvu korišćenjem kreditne kartice - upozorava on za "Bestlife".

3. Mala dnevna potrošnja

Takođe, trebalo bi da koristite ovaj oblik plaćanja za svoje svakodnevne transakcije, kaže Majkl Kolins, CFA, profesor finansija na Endicott koledžu u Beverliju u Masačusetsu.

- Male kupovine, kao što su namirnice, treba da se obavljaju gotovinom. To je zato što je količina novca koji se razmenjuje minimalna, a upotreba gotovine odvraća ljude od impulsne kupovine.

Korišćenje gotovine može vam pomoći da efikasnije planirate svoju dnevnu potrošnju i sprečite preterano trošenje.

- Takođe je važno koristiti gotovinu za male kupovine kako biste izbegli naknade za prekoračenje u vezi sa debitnim i kreditnim karticama - dodaje Kolins.

Foto: Izvor: Unsplash/ Allef Vinicius

Male kupovine, kao što su namirnice, treba da se obavljaju gotovinom

4. Kupovina onlajn

Tržišta na mreži kao što su Facebook ili Craigslist mogu biti odličan način da ljudi uštede na skupim proizvodima kupujući ih korišćene od nekog drugog. Ali Džejk Hil, finansijski stručnjak i izvršni direktor kompanije DebtHammer, upozorava da se za ove transakcije ne koristi bilo koji način plaćanja.

5. Gorivo

Posegnite za gotovinom umesto za karticom, savetuje Bil Rajz, Fionin ovlašćeni finansijski savetnik i savetnik za upravljanje.

- Možda ste primetili da većina benzinskih pumpi nudi gotovinski popust - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading