U TAJNOM DŽEPU HALJINE PRONAĐENA JE PORUKA STARA 100 GODINA: Samo 10 GODINA su je dešifrovali, a na ono što piše u njoj NISTE SPREMNI

Autor: N.J.

Lifestyle

18.12.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sara je pronašla poruku u haljini iz 1880. godine.

U TAJNOM DŽEPU HALJINE PRONAĐENA JE PORUKA STARA 100 GODINA: Samo 10 GODINA su je dešifrovali, a na ono što piše u njoj NISTE SPREMNI

Foto: shutterstock

Unutar tajnog džepa braon svilene haljine otkrivene su beleške sa ispisanim kodom koje su bile skrivene više od 100 godina.

Haljina je svilena iz 1880 - ih, prema NOAA, a pronašla ju je Sara Rivers Kofield u antikvarnom centru u Maineu 2013. godine. Nakon detaljnijeg pregleda, Sara je otkrila rukom pisane beleške unutar tajnog džepa ušivenog u šavove suknje.

Beleške su bile zagonetne, a imale su malo teksta koji je napisan naizgled nasumično.

Na primer, jedan red je glasio "Bismark, izostaviti, list, dolar, banka."

Sara je objavila svoje otkriće na internetu, nadajući se da će pronaći pomoć u dešifrovajnu poruka. Tokom vremena, zajednica na Internetu sugerisala je da su poruke mogle biti za telegram. S obzirom na to da je poruka kratka i generalno gledajući prirodu beleški, zajedno s haljinom koja dolazi iz vremena kada je slanje telegrama postao oblik komunikacije, ovaj se trag činio obećavajućim, piše "Njujork post".

Foto: Unsplash/Lance Reis

U haljini su pronašli kodiranu poruku

Međutim, značenje poruke ostalo je misterija još 10 godina.

- Kriptogram svilene haljine, kako je postala poznata, stručnjaci i ljubitelji kriptograma, amateri širom sveta smatrali su je jednim od 50 nerešivih kodova na svetu - izveštava NOAA.

Napredak se dogodio kada je istraživač Vajne Čan sa Sveučilišta Manitoba, koji rešava šifre iz hobija, shvatio da su kodne reči u beleškama slične onima koje koristi Signalni korpus američke vojske za razgovor o vremenu.

To je doba ono koje je Čan nazvao "prošlim vremenom kada je telegraf uveo novu eru operativne meteorologije".

Kako bi potvrdio ovu vezu između telegrafa i kriptograma svilene haljine, Čan je uspeo da prouči PDF kopiju knjige vremenskih telegrafskih kodova iz 1892. koja je trenutno dostupna u knjižici NOAA-e u Silver Springu.

Knjigu pod nazivom "Weather Code" izdata je unutar Ministarstva poljoprivrede SAD - a. Čan je takođe pretražio druge izvore NOAA - e, što mu je pomoglo da potvrdi da su poruke bile s meteoroloških stanica Signal Servicea ili stanica koje su slale i prevodile kodirane telegrame o vremenu, u SAD - u i Kanadi.

Saznao je da svaki red u porukama sadrži kodove o vremenskim posmatranjima na određenim mestima.

Na primer, red "Bismar, izostaviti, list, dolar, banka" značio je sledeće, prema NOAA-i:

BISMARK Naziv stanice: Bismark, Teritorija Dakote (u današnjoj Severnoj Dakoti)
IZOSTAVITI Temperatura vazduha: 56 F Barometarski pritisak: 0,08 in Hg (Prema NOAA, telegrafski je poslan samo frakcijski deo vrednosti pritiska, osim ako je stanica bila zapadno od 97. meridijan ili je pritisak bio ispod 29,4 in Hg ili iznad 30,38 in Hg). U ovom slučaju, stvarno čitanje bilo je 30,08 u Hg)
LIST Rosište: 32°F Vreme opažanja: 22:00
BUCK Vremensko stanje: Vedro Oborine: Ništa Smer vetra: sever
BANK Trenutna brzina vetra: 12 mph Zalazak sunca: Vedro

Čan je takođe otkrio da su vremenska posmatranja urađena 27. maja 1888. godine.

Što se tiče žene koja je napisala šifrovane poruke i nosila braon svilenu haljinu, niko ne zna o kome je reč.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading