"CRNI PETAK" NEMA NIKAKVE VEZE SA KUPOVINOM: U pitanju je JEZIVI ČIN, saznajte njegovo MRAČNO POREKLO

Autor: N.J.

Lifestyle

25.11.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno prvo pomislite na gužvu u tržnim centrima.

"CRNI PETAK" NEMA NIKAKVE VEZE SA KUPOVINOM: U pitanju je JEZIVI ČIN, saznajte njegovo MRAČNO POREKLO

Foto: Republika

Kada čujemo naziv "Crni petak", obično pomislimo na gužve, redove i ponekad i incidente u prodavnicama. Međutim, ovaj naziv zapravo potiče iz prošlosti i ima veze sa američkom istorijom. Najrasprostranjenija priča o poreklu naziva datira još iz 1869. godine i nema nikakve veze sa kupovinom. Na taj dan, došlo je do velikog pada cene zlata, što je izazvalo potrese na tržištu plemenitih metala. Dva poznata sa Vol strita, Džej Gould i Džim Fisk, pokušala su da monopolizuju tržište zlata, ali je njihov plan otkriven.

Prodaja robova i saobraćajni kolaps

Postoji i mit o tome da je naziv "Crni petak" povezan sa prodajom robova po sniženim cenama, ali ova priča nema istorijsko utemeljenje. Takođe, tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, termin "Crni petak" odomaćio se među policajcima u Filadelfiji, zbog saobraćajnog kolapsa koji je nastajao zbog velikih gužvi tokom ovog dana.

Uticaj na prodavce

Masovna kupovina tokom "Crnog petka" donosila je velike probleme prodavcima, jer je odnos broja prodavaca i kupaca stvarao nevolje vlasnicima radnji. Međutim, vremenom su trgovci zaboravili na probleme i počeli su da se raduju ovom danu, jer su prihodi bili rekordni, čak i od prodaje robe koja je inače dugo stajala u magacinu.

Republika

Foto: Republika

Crni petak - čekanje da se radnja otvori


Tranzicija naziva i uticaj na javnost

Stručnjaci za odnose sa javnošću počeli su da rade na promeni slike koju je "Crni petak" imao u javnosti, kako bi ovaj dan postao sinonim za porodičnu zabavu i kupovinu. Razmatrala se čak i zamena prideva "crni" pridevom "veliki", ali se taj naziv nije održao.

Iako je naziv "Crni petak" danas sinonim za gužve, grabež i ponekad i tuče u radnjama, ostaje činjenica da je poreklo ovog naziva daleko od savremene kupovine i popusta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading