KAKO DA KISELO MLEKO BUDE ČVRSTO? Svi ga kupujemo u radnjama, a domaće je MNOGO BOLJE, spremite ga OVAKO!

Autor: N.J.

Lifestyle

19.11.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste probali ovaj recept?

KAKO DA KISELO MLEKO BUDE ČVRSTO? Svi ga kupujemo u radnjama, a domaće je MNOGO BOLJE, spremite ga OVAKO!

Foto: shutterstock

Kiselo mleko je sveže mleko koje je ostavljeno da fermentiše i kiseli na toplom mestu tokom dana. Često ga preporučuju i na dijeti, a bogato je vitaminima K1 i K2, ali takođe ima kalcijum, kalijum i magnezijum.

Postoje mnoge dobrobiti kiselog mleka koje takođe mogu uključivati ​​njegove učinke na probavu, imunološki sistem, zdravlje srca i toksičnost u telu, između ostalog.

Pomoć u probavi

Bakterijske kulture koje se nalaze u ovom fermentisanom mleku mogu pomoći vašem želucu da lakše razgradi hranu i sprečava zatvor, nadutost i grčeve. Takođe može biti manje laktoze u kiselom mleku, što ga čini idealnim za one koji ne podnose laktozu. 

Pomoć u eliminaciji toksina

Studije su otkrile da kiselo mleko može pomoći u stimulaciji funkcije jetre i gušterače, čime pomaže u uklanjanju više toksina iz tela, piše “Organic facts”.

Foto: shutterstock

Kako da kiselo mleko bude čvrsto

Jača imunitet

Ova vrsta fermentisanog mleka može sadržati širok raspon  hranjivih materija, vitamina i aktivnih sastojaka koji su potrebni imunološkom sistemu za funkcionisanje, uključujući vitamin A , cink , kalijum, selen, jod i kalcijum.

Može smanjiti alergije

Utvrđeno je da fermentisano mleko ima manji alergenski učinak na one koji su osetljivi na mleko; može pomoći u suzbijanju nepotrebnih imunoloških odgovora.

Recept za kiselo mleko:

  • 2 l mleka ( ako može domaćeg)
  • 200 gr gotovog kiselog mleka
  • 1 kašika kisele pavlake

Priprema:

Mleko skuvajte i prohladite ga tako da bude toplo. U činiju stavite 200 grama kiselog mleka i pavlaku, potom malo toplog mleka i dobro izjednačite. Sve dodajte u mleko i izmutite.

Prelijte u željene sudove, poklopite poklopcem ili prozirnom folijom i ostavite na toplom negde pored peći da prenoći. Kad se mleko ukiseli, obavezno ga stavite u frižider da se ohladi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading