KAKO VAM GORI SLAVSKA SVEĆA - TAKVA ĆE VAM I BUDUĆNOST BITI: Naši stari su VEROVALI da jedan pravac određuje sudbinu cele porodice!

Autor: M.O.

Lifestyle

13.11.2023

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši stari su verovali u ovo.

KAKO VAM GORI SLAVSKA SVEĆA - TAKVA ĆE VAM I BUDUĆNOST BITI: Naši stari su VEROVALI da jedan pravac određuje sudbinu cele porodice!

Foto: Shutterstock

Srbi obožavaju zimski period jer je to samo vreme slavlja. Jedno od najvažnijih je - slava. Tada se svaki domaćin pridržava osnovih pravila, kao što su osveštano žito, kolač i sveća.

Običaj je da se domaćin prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj sveće koja gori.

Vino polako ugasi sveću, a potom se ona odlaže na neko drugo svečano mesto u kući, gde stoji do sledeće godine. Ova sveća se pali prilikom zajedničkih kućnih molitvi i može se koristiti i kada sveštenik dolazi da osvešta dom i vodicu pred Vaskrs.

Međutim, ukoliko sveća ne izgori do kraja, preostali deo se odnosi u crkvu i pali pre liturgije.

Republika

Foto: shutterstock

Dim slavske sveće može da predvidi budućnost porodice


Ovaj običaj se retko poštuje, pre svega jer malo ljudi za njega zna. Prema verovanjima naših predaka, dim ugašene slavske sveće može tumačiti određene prilike u kući.

DIM PREDSKAZUJE SUDBINU DOMAĆINA

Ako dim ide pravo u vis, to je dobar znak, ali ako krivuda, može se očekivati bolest kod članova domaćinstva ili kod stoke.

Iako je to samo verovanje, mnogi u samom trenutku paljenja sveće, gledaju u kom pravcu plamen ide.

Ukoliko želite da vaša slavska sveća izgleda još svečanije, možete je ukrasiti papirnim ukrasima za svećnjake koji se mogu kupiti u crkvenim radnjama. Ipak, treba biti pažljiv da plamen ili topli vosak ne zahvate papirnu dekoraciju.

Period slava je važan deo naše tradicije i običaja, koji se održava već vekovima. Neka i vaša slava bude obogaćena ovim lepim običajima koji nas povezuju sa našim precima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading