NA OVAJ NAČIN STVARATE BUĐ U KUĆI: Nismo ni svesni koliko je OPASNO po zdravlje, a možete da je sprečite!

Autor: M.O.

Lifestyle

31.10.2023

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlaga može uzrokovati razne zdravstvene probleme

NA OVAJ NAČIN STVARATE BUĐ U KUĆI: Nismo ni svesni koliko je OPASNO po zdravlje, a možete da je sprečite!

Foto: shutterstock

Svi smo svesni koliko je bitno održavati pravilan nivo vlage u našim domovima. Ali da li znate kolike opasnosti vrebaju iza zidova vašeg stana?

Buđ može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ugroziti vam zdravlje!


Buđ je sitni organizam koji se širi vlagom. Upravo zbog toga, leti kada je nivo vlage u vazduhu viši, buđ se širi kao požar! Ali to nije jedini problem - tokom zimskih meseci, kada nivo vlage opada, buđ se skriva u zidovima, krijući svoje opasne spore.
Republika

Foto: youtube.com/Corey Binford

Buđ se stvara zbog vlage


Stručnjaci upozoravaju da je buđ ozbiljna pretnja po zdravlje. Do sada je otkriveno više od 100 hiljada vrsta buđi, a kada se pojave u velikom broju, mogu izazvati alergijske reakcije koje su slične simptomima polenske alergije. Ako primetite stalno curenje, deformisane površine i dugotrajan miris plesni, vreme je da se alarmirate!

Ali ne brinite, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste se zaštitili od ove opasnosti. Prva stvar koju treba da uradite je da pomerite nameštaj od zidova kako bi vazduh mogao bolje da cirkuliše. Takođe, posle tuširanja obrišite zidove i vrata tuš kabine kako biste sprečili zadržavanje vlage.

Važno je da budete svesni da čak i tokom kuvanja može doći do povećanja vlage. Zato uvek držite uključenu ventilaciju u kuhinji i redovno pregledajte filtere. A kada zagrevate prostor tokom hladnih meseci, temperatura ne sme pasti ispod 15 stepeni, čak i noću.

Ali šta ako već imate problem sa buđi? Ne brinite, rešenje postoji! Ključno je da otkrijete izvor vlage koji može biti pukotina na zidu ili čak krovu kuće. Ukoliko primetite ovakve probleme, ne čekajte - potražite stručnu pomoć odmah!

Ne dozvolite da vas buđ zavara svojim nevidljivim prisustvom. Zaštitite svoj životni prostor i zdravlje na vreme!

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading