BIO JE 12 GODINA U ZATVORU ZBOG ZLOČINA KOJI NIJE POČINIO: Danas se bavi novinarstvom i opisuje svoje iskustvo - PSIHIČKI JE "RASTUREN"

Autor: N.J.

Lifestyle

20.09.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je novinar i pruža podršku drugim zatvorenicima kroz sedmu sezonu serije.

BIO JE 12 GODINA U ZATVORU ZBOG ZLOČINA KOJI NIJE POČINIO: Danas se bavi novinarstvom i opisuje svoje iskustvo - PSIHIČKI JE "RASTUREN"

Foto: YouTube/ The Diary Of A CEO

Rafael Rov bio je u zatvoru 12 godina zbog zločina koji nije počinio. Osuđen je za ubistvo i provalu 1990. godine kada je imao 19 godina. On je u sedmoj sezoni serije na Netfliksu "U najtežim zatvorima na svetu" kao novinar posetio više objekata širom sveta.

Govori o iskustvu boravka u ćeliji, odnosima između čuvara i zatvorenika i koji deo boravka iza rešetaka ima najgori uticaj na nečije mentalno zdravlje.

Odnos koji zatvorenici imaju sa zatvorskim čuvarima mnogo je važan, objasnio je Rafael za Unilad.

Ipak, njegovo iskustvo sa čuvarima nije bilo dobro.

- Bilo je dosta sukoba, bilo je jako degradirajuće - dodaje.

Najgore što je doživeo je sam čin zatvaranja u ćeliju što je ostavilo posledice na mentalno zdravlje.

Foto: Instagram/ raphaelrowe

Rafael se slika

- To vam psihički šteti i od toga nikada nećete pobeći. Ako se vaš mozak razvijao u prostoru šest puta devet, kao i vaše mentalno zdravlje, onda bih rekao da se vaš mozak lagano smanjuje, jer počinje da poprima oblik zatvorske ćelije - kaže i objašnjava šta se dešava kada ne komunicirate sa svetom:

- Dakle, neizbežno je da ćete biti psihički oštećeni u zatvorskoj ćeliji, a to je globalno. Nije važno gde se nalazite u svetu, koja je veličina ćelije, koliko je ljudi u tim ćelijama, koliko je to mesto nasilno ili nenasilno, koliko je dobro za rehabilitaciju, koje resurse ima ili nema - to je potpuno drugačiji izazov.

Nove veštine

- Veštine sam iskoristio za novinarstvo. Odlazim u zatvore širom sveta, širim empatiju i imam pristup bez osuđivanja. U sedmoj sezoni - kao i u svim drugim koje sam radio - odlazim na ta mesta i predstavljam ih onakvim kakva jesu, ne tražim senzacionalne priče. Iako je mojih 12 godina u zatvoru za zločin koji nisam počinio imao ogroman fizički, fiziološki, šta god - logičan uticaj na mene kao pojedinca i ostavilo mi je duboke ožiljke. To se nikada neće zaceliti, ali mi je dalo "alate" za obavljanje ovog posla - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading