OGNJENA MARIJA NE PRAŠTA! Ko sutra prekrši jedno pravilo crno mu se piše

Autor: N.J.

Lifestyle

29.07.2023

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ognjena Marija obeležava se sutra, 30. jula, a tada trebalo bi izbegavati neke "loše" radnje.

OGNJENA MARIJA NE PRAŠTA! Ko sutra prekrši jedno pravilo crno mu se piše

Foto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ

Sveće, paljenje sveća

Praznik Ognjene Marije nije obeležen crvenim slovom u kalendaru, ali je izuzetno poštovan u narodu i tada se neke radnje strogo izbegavaju.

Inače, mošti ove svetiteljke počivaju u manastiru Sveta Marina u Albaniji, na planini Longa.

Sutra, određene stvari posebno poštuju žene, a veruje se da ni iglu u konac ne bi trebalo udeniti. Ovaj praznik poznat je kao i Sveta velikomučenica Marina, a u narodu se koristi naziv Ognjena Marija. Upravo, Sveta Marina "pali i kažnjava ognjem". Ona je predstavljena kao sestra Svetog Ilije koji se obeležava 2. avgusta. Po nekoj priči, ona od brata krije kada  je njegov praznik da ne bi od sreće zaboravio i gromovima uništio svet.

Veruje se da ako sutra budete radili neke kućne poslove, svetiteljka će se uvrediti i poslati vatru i gromove na sve koji su se usudili da se bave nečim na njen dan.

Foto: pixabay.com

Upaljena sveća u ruci

Verovanje u Istočnoj Srbiji

Neke devojke poklanjaju malo ogledalo momcima koji im se dopada, a taj će zauvek u njih gledati kao u svoj "odraz u ogledalu".  Još jedno verovanje postoji, nevezano za ovaj deo Srbije. Oni kojima se zapali žito i seno, navodno ih Marija opominje jer su radili na današnji praznik.

Postoje i mnogobrojne priče koje su se dogodile baš na pomenuti praznik, da su se neoprezni plivači udavili u jezerima i rekama.  Zato se tada izbegava kupanje u "velikim vodama".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading