JOVANA IZ BEOGRADA DOŽIVELA JE TOPLOTNI UDAR: "Prvo sam OVO primetila na koži, a onda sam samo PALA"

Autor: M.O.

Lifestyle

19.07.2023

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je mislila da je dovoljno zaštićena od sunca, ipak je njeno telo bilo pogođeno ekstremnom vrućinom.

JOVANA IZ BEOGRADA DOŽIVELA JE TOPLOTNI UDAR: "Prvo sam OVO primetila na koži, a onda sam samo PALA"

Foto: unsplesh.com

Sunčanje

Letnja žega nikome ne prija, pa tropske vrućine mogu da izazovu ozbiljne tegobe i kod potpuno zdravih osoba. Glavni neprijatelji našeg organizma su sunčanica i toplotni udar. Koliko je naš organizam spreman da se aklimatizuje, prilagodi novim klimatskim uslovima? Za 10-15 dana boravka na moru trudimo se da što više uživamo u čarima mora, reka, jezera. Koliko je naš metabolizam spreman da to prati? Šta činiti kada preteramo?

- Posle nekoliko sati provedenih na otvorenom i to je bilo popodnevno sunce, doživela sam toplotni udar. Sve je delovalo u redu, a onda sam krenula kući, ušla u lift i odjednom je sve postalo mračno. Pomislila sam da mi je za trenutak pao pritisak, ali ne, počela je glava da me boli i samo sam se srušila - počinje priču za "Blic" Jovana R. iz Beograda koja je doživela toplotni udar. Ona se tog dana osećala odlično, ručala, uzimala tečnosti onako kako inače radi.

- Bilo je to neko popodnevno sunce negde oko 18 časova, čak mi se činilo i da nije mnogo jako, kada sam toliko vremena boravila na otvorenom. Krenula sam kući i ušla u lift. Prvo što sam primetila je da mi je koža toliko suva, iako bi se u suprotnom već preznojila, osećala sam neku tupu glavobolju, a ubrzo mi se sve smračilo. Nekako sam izašla iz lifta i kako sam prekoračila prag stana, samo sam se srušila -priseća se Jovana.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ, Republika

Važno je biti oprezan tokom ekstremnih vrućina.

 

Završila na infuziji, oporavljala se par dana

Kako dodaje, oporavak od toplotnog udara trajao je nekoliko dana. Završila je na infuziji, morala je da miruje i izbegava sunce.

- Sada kada su ove velike vrućine, sećam se tog događaja, pa vešto izbegavam sunce. Obavezno uključujem klimu, čak i na poslu insistiram na tome, jer ne bih volela da mi se desi slična situacija. Voda, šešir, kapa i naravno nikakvo izlaganje na otvorenom - dodaje sagovornica.

Kako izgleda kada neko doživi toplotni udar?

Ukoliko je vreme toplo, a vremenska prognoza alarmira da će temperature biti ekstremno visoke, dok s druge strane vi ipak morate izaći napolje, pokušajte da zaštitite glavu, ali i da uvek imate tečnost sa sobom. Ali ako pak osetite simptome kao što je ubrzano lupanje srca, glavobolja, nesvestica, morate se odmah rashladiti.

- Prvo što se javi to je uglavnom glavobolja, ubrzano lupanje srca, temperatura, mučnina, nagon za povraćanjem ili pak povraćanje. Naravno, neko se čak i onesvesti. Ono što je važno je da ta osoba mora hitno da se rashladi, da skine obuću, čarape, da se nakvasi hladnom vodom i da stavi hladne obloge. Takođe, u tim momentima dolazi i do dehidratacije i zato je važno nadomestiti tečnost. Neko uzima sredstvo za rehidrataciju, neko mineralnu vodu, a ima i onih koji moraju da prime infuziju. Toplotni udar nije bezazlen i sa tim treba biti oprezan - kaže za "Blic" dr Ljiljana Veljković.

Najčešći simptomi toplotnog udara

  • vrlo visoka telesna temperatura (iznad 40°C)
  • promenjeno mentalno stanje
  • zbunjenost
  • nerazgovetan govor
  • umor
  • gubitak svesti
  • vruća, suvha koža ili obilno znojenje
  • mučnina i povraćanje
  • napadi
  • ubrzano disanje
  • ubrzani otkucaji srca
  • glavobolja

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading