VODOINSTALATER UPOZORIO NA SEDAM STVARI KOJE NIKAKO NE SMETE BACITI U WC ŠOLJU! Novčana šteta biće OGROMNA

Autor: N.J.

Lifestyle

17.05.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na prvom mestu su maramice za bebe, a odmah za njima idu i proizvodi za žensku higijenu.

VODOINSTALATER UPOZORIO NA SEDAM STVARI KOJE NIKAKO NE SMETE BACITI U WC ŠOLJU! Novčana šteta biće OGROMNA

Foto: shutterstock

Vodoinstalater Šon Ričardson sastavio je listu stvari koje nikako ne biste smeli da bacate u WC šolju, a pored toga apeluje da bi taj korak mogao mnogo da vas košta.

1. Maramice za bebe

- Jedan od najvećih grešaka s kojim se najčešće susrećemo su dečje maramice. Iako su mnoge dečje maramice označene kao "ispirajuće", one se ne rastope kao toaletni papir i mogu začepiti cevi - rekao je.

Foto: shutterstock

Maramice za bebe

2. Štapići/ tamponi/ zaštita

- Tamponi, ulošci i ostali proizvodi za žensku higijenu nikada se ne smeju bacati u WC šolju. Mogu uzrokovati začepljenja jer se uvijaju i skupljaju dok ne stvore mekanu čvrstu masu, čime potpuno blokiraju cevi. Mnogi od ovih proizvoda dizajnirani su tako da se šire kada dođu u dodir sa vodom i ne raspadaju se. Kada se ovi proizvodi bace u WC šolju, mogu se uhvatiti u cevima i nakupiti druge ostatke, što dovodi do začepljenja. Kondomi nisu biorazgradivi, bacite ih u đubre.

Foto: shutterstock

Tamponi i ulošci

3. Konac za zube

On ne može da se rastvori, te kada ga bacite u WC šolju tamo i ostaje.

4. Kosa

- Svi smo videli kako kosa može začepiti odvod tuša i umivaonika, te WC šolja nije ništa drugačija. Kada kosa uđe u odvod, deluje slično kao zubni konac, ometa druge komadiće otpadaka i stvara velika začepljenja. Kada se dlake bace tu, mogu se uhvatiti za sifon, gde se zakrivljeni deo WC šolje povezuje sa odvodnom cevi. Kako se nakuplja više dlaka, može stvoriti masu koja blokira prolaz, otežavajući prolaz vode i otpada - objašnjava stručnjak.

Foto: Printskrin/Youtube/Lekovito iz prirode

Dlake sa četke za kosu

5. Maramice

Maramice nisu istog sastava kao toalet papir. Ne tope se lako u vodi i zato će se verovatno zaglaviti u WC šolji. Često su mnogo deblje od papira, što znači da mogu apsorbovati više vode i proširiti se što otežava prolaz kroz cevi.

6. Mast ili ulje posle kuvanja

Opšte je poznato da ne bi trebalo da sipate mast ili ulje u sudoperu, zato su neki odlučili da to bacaju u WC šolju. 

- Kada se mast i ulje za kuvanje izlije u odvode WC - a, oni se mogu pomešati s drugim materijalima kao što su sapun, kosa i drugi komadići otpada i formiraju čvrsta začepljenja koja su teška i skupa za uklanjanje.

Foto: pixabay.com

Ulje od prženja pljeskavica

7. Opušci cigareta

- Cigarete su napravljene od bionerazgradivih materijala kao što su plastična vlakna i nešto što se zove celulozni acetat, oni se ne razgrađuju lako u vodi. Opušci takođe sadrže otrovne hemikalije i kancerogene materije koje mogu zagaditi vodene puteve. Čak i ako se opušci cigareta isprazne u WC šolju  i prođu kroz vodovod bez začepljenja, i dalje doprinose zagađenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading