GRČKE SNAJKE OTKRILE ŠTA IM NAJVIŠE NEDOSTAJE KADA DOĐU U SRBIJU: Napravile iznenađujuću listu od 10 stvari, ovo niko nije očekivao!

Autor: N.J.

Lifestyle

21.04.2023

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki kutak je popularni blok koji vode tri mlade žene iz Srbije.

GRČKE SNAJKE OTKRILE ŠTA IM NAJVIŠE NEDOSTAJE KADA DOĐU U SRBIJU: Napravile iznenađujuću listu od 10 stvari, ovo niko nije očekivao!

Foto: Shutterstock

Tri žene imaju svoj blog i tu pišu svoja iskustva o životu, lepotama u Grčkoj, ali daju i neke korisne savete. U svom poslednjem postu objasnile su šta im najviše nedostaje kada dođu u Srbiju.

- Nećemo pisati da nam najviše nedostaju naši mužići pužići ako odemo da posetimo porodicu i prijatelje u našoj lepoj Srbiji, jer se to podrazumeva. Potom Sunce i more, jer na oba smo se toliko navikle (ah taj život u inostranstvu) kao da sa smo rođene Grkinje, ali zato ćete saznati za neke manje - više znane i neznane stvari koje nam ludački nedostaju kada smo u voljenoj nam zemlji Srbiji - napisale su i dodale:

- Vi sami procenite da li smo se previše pogrčile ili bi nešto spiska valjalo uvesti i u Srbiji.

Na listi se našlo sledećih deset stvari.

Foto: Unsplash/ Austin Neill

Muškarac surfuje

Pekare

Istina i u Srbiji ih ima, ali naravno u Grčkoj mnogo je drugačije. Najviše im nedostaju njihove ogromne pekare.

- Može vam zvučati čudno, ali mi smo navikle da u svakom danu možemo jesti hleb kakav god poželimo - crni, beli, više “kranči“, mekan, s puterom, sa kvascem ili bez, sa uljem, maslinama, manastirski, sa suvim voćem i pravi pravcati crni (bez kakaoa).

Foto: pixabay.com

Perece u korpi

Torte i kolači

Kako kažu kada su tamo sam izlog ih mami.

- Život u inostranstvu nekad baš zna da bude težak! Pufnasti i kremasti kolači i torte su deo svake poslastičarnice, baš kao i oni slatkiši koje vode poreklo sa istoka i preliveni su slatkim sirupom. Ovde nećemo ni da spominjemo domaće čokolade raznih ukusa, koje su jednom rečju božanstvene, a možete ih naći u svakom lokalu koji prodaje gore pomenute slatkiše. Retko ćete kod nas naći toliki broj dobro snabdevenih poslastičarnica kao ovde.

Foto: pixabay.com

Torta sa jagodama

Prevoz

- Atinski prevoz je veoma organizovan. Naime, pre oko godinu dana su na svakom autobuskom ili tramvajskom stajalištu postavljene eliktricne table na kojima vam u minutu piše kada vam dolazi koja linija. Tako da sada više nije samo metro sinonim za tačnost. Usput, treba da napomenemo i da su svi prevozi klimatizovani tako da će vam i po najvećoj žegi prijati vožnja u istim. Ovde ćemo dodati da u širem centru grada, ali i u centrima gradskih opština, svuda skoro imaju semofori koji vam odbrojavaju vreme koliko je koje svetlo upaljeno.

Kafa za poneti

One ne mogu da zamisle ni običnu šetnju bez kafe za poneti, to im je deo svakodnevnice. 

Foto: Unsplash/ Caleb George

Kafa za poneti

Citrusi

- Kada vam narandže, mandarine i limun rastu u dvorištu, ulici ili gradu, teško da ćete ikada više moći uživati u istim kada posetite Srbiju. Prosto, navikli ste se na sveže citruse gde je na primer kora limuna debela kao kod pomorandže. Dodaćemo ovde i ceđeni sok od pomenutog voća, jer ga ovde dobijate od sto odsto voća, a kod nas se uvek nađe i voda u njemu.

Foto: Shutterstock

Korpa sa voćem

Kese

Najviše im nedostaju plastične kese iz supermarketa.

- Znate ono kada odete u neki domaći market i pri pakovanju proizvoda koje ste kupili uvek morate da pazite da ne stavite više od dva do tri teža proizvoda u jednu kesu, jer bi ista mogla pući? E to vam se u Grčkoj neće desiti. Ne možemo da verujemo da super marketi koji se nalaze šiirom Srbije i rade u punom jeku ne mogu svoje mušterije makar da ispoštuju tako što će im dati pri pakovanju robe normalne jačine i veličine kese za džabe. Život u inostranstvu naučio nas je da neke stvari mogu biti bolje.

Ventilacija

Kako kažu, ima ih i u Srbiji, ali samo u retkim restoranima.

- Zato često kažemo da je život u inostranstvu ovo konačno promenio. Ne možemo da verujemo, da neki vlasnik u Srbiji koji ima lokal ne može da sredi ventilaciju u istom ili mu je to najmanja briga. Još nešto, kod nas uglavnom uvek ima nekih novih mesta koja se otvaraju i tako reći potuku neke starije lokale, dok ovde to nije slučaj. Naime, vlasnici se trude da u svoje kafiće i klubove ulažu da uvek izgledaju u neku ruku moderno, dok ima i onih, najčešće taverne i stare kafane, koje se nisu menjale decenijama, ali su uglavnom besprekorno čiste i inventar je uvek u očuvanom stanju.

Foto: Unsplash

Nazdravljanje pićem

Različitost

- Dok kod nas svi idu ko uniformisane u korak s novim trendom, u najjužnijoj balkanskoj zemlji stanje je drugačije. Život u inostranstvu naučio nas je da ne mora tako. Ulica je ovde uvek šarena od raznih stilova i nisu samo napućene usne, “ljute” obrve i ispeglana kosa/blago talasasta IN. Naprotiv, sve ono što je lepo u svim stilovima je IN.

Turisti

U Grčkoj ima mnogo turista, što nije slučaj sa Srbijom.

- Jednostavno život u inostranstvu, a naročito u gradu koji znaju svi, doneo je osećaj tog duha metropole u pravom smislu te reči. Lepo je čuti kineski, švedski, nemački, engleski svih dijalekata, arapski i druge jezike skoro svakodnevno dok šetate ulicom ili u prevozu.

Začini

- Kada živite u Grčkoj onda se prosto naviknete da svakodnevno koristite veći broj začina što u slanim što u slatkim zalogojima. Život u inostranstvu doneo nam je nove ukuse koji su nam nekad bili nezamislivi. Tako vam cimet postane jedan od omiljenih začina u oba slučaja, a kafa bez njega vam i nije kafa - objasnile su one, a piše "Kurir".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading