NEKOLIKO SPONTANIH POBAČAJA I TRI GODINE BORBE - DRAGANA JE PROŠLA SITO I REŠETO: Ispovest o vantelesnoj oplodnji je NADA svim ženama! (VIDEO)

Autor: N.J.

Lifestyle

11.04.2023

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle tri godine Dragana je konačno ostvarila ono što je najviše želela.

NEKOLIKO SPONTANIH POBAČAJA I TRI GODINE BORBE - DRAGANA JE PROŠLA SITO I REŠETO: Ispovest o vantelesnoj oplodnji je NADA svim ženama! (VIDEO)

Foto: Unsplash/ Amr Taha™

Pozitivan test za trudnoću

 Nemogućnost začeća prirodnih putem više nije tabu tema. Zahvaljući društvenim mrežama neke žene odlučile su da hrabro istupe i javno kažu sa kakvim zdravstvenim problemima se bore. Borba za potomstvo nije ništa novo, ali je definitivno važna i izuzetno teška tema o kojoj se sve više otvoreno govori. Zbog žena koja su spremne da javno ispričaju kako izgleda proces vantelesne oplodnje, sigurno je onima koji se upravo sada upuštaju u to znatno lakše kada čuju pozitivna iskustva parova. 

Foto: Unsplash/ Kelly Sikkema

Muškarac i žena drže sliku bebe sa ultrazvuka

Dragana je personalni trener i tri godine se borila da sa partnerom dobije dete. Ipak, nije uspevala, imala je tri spontana pobačaja zbog čega odlazi u kliniku u Prag. Ona je objavila jedan video koji počinje upravo njenim suzama, stresom i nerviranjem. Detaljno prikazuje kako sama sebi daje injekcije, putovanje u Prag, a onda i ono najlepše za kraj - pozitivne rezultate. 

- Imala sam tri spontana pobačaja. Nakon neuspelih pokušaja, odlučila sam se za vantelesnu oplodnju. Poslednjih godina dana sam u procesu za vantelesnu. Ovde snimam kako sama sebi dajem injekcije. VTO sam radila u Pragu, u jednoj od najboljih klinika. Dva puta sam primala hormonsku terapiju za aspiraciju jajnih ćelija. Verovala sam da ću ostati trudna. Dok sam čekala rezultate koliko imam zdravih embriona posvetila sam se treningu i sebi. Rezultate sam čekala osam nedelja. Čekala sam pozitivan test na trudnoću. I nakon tri godine borbe za potomstvo konačno ono o čemu sam sanjala - pisalo je u videu dok je Dragana pokazivala pozitivan test za trudnoću. 

Žene su bile oduševljene njenim istupanjem javno pa su izrazile zahvalnost, a ovo je definitivno najviše ohrabrilo one koji se sada bore sa neplodnošću. Dragana je malo detaljnije objasnila kako se nosila sa pomenutom situacijom:

- Stiglo mi je dosta poruka, komentara od prijatelja, poznanika, ljudi koji me prate putem društvenih mreža “ Nikad ne bi rekli da si prošla kroz sve to, uvek si pozitivna, nasmejana i puna energije.’’ Da jesam, i pozitivna i nasmejana i spremna sam bila da se izborim za ono što najviše želim u svom životu. Odustajanje mi nikada nije bila opcija. Ostvarila sam se u poslu, imam srećan brak, jedina karika koja mi je falila je da se ostvarim kao majka. I evo Bože zdravlja i to je uskoro! - napisala je ona u objavi na Instagramu dok je delila najemotivnije delove svog života.

Proces vantelesne oplodnje počinje razgovorom sa partnerima. Muškarci prvobitno rade spermogram. Na dan kada se uzimaju jajne ćelije (aspiracija) partner takođe dolazi na kliniku. Žene moraju odraditi hormone, kao i ultrazvuk i sve dodatne preporučene analize. Najčešće se koristi hormonska stimulacija jajnika kako bi dobili više jajnih ćelija za nastavak lečenja. Dalja oplodnja vrši se u laboratoriji. Embriotransfer je postupak unošenja embriona u matericu.  To je poslednji korak pre nego što ćete saznati da li je proces bio uspešan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading