DA BI AMERIČKE PALAČINKE BILE MEKANE MORATE OVAKO UMUTITI JAJA: Biće vazdušaste, a priprema je baš jednostavna!

Autor: N.J.

Lifestyle

25.03.2023

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palačinke treba ovako spremati i svi će vas pitati za recept.

DA BI AMERIČKE PALAČINKE BILE MEKANE MORATE OVAKO UMUTITI JAJA: Biće vazdušaste, a priprema je baš jednostavna!

Foto: Shutterstock

Američke palačinke svako ko je probao on ih je i zavoleo. Od običnih, tanjih i mekših razlikuju se upravo po izgledu, dok su prema sastojcima slični. Da li znate odakle potiču palačinke? Iako ćete možda misliti da je Amerika, zapravo ne! Stari Grci su spremali nešto nalik današnjim palačinkama. Pravili su ih od meda, mleka, pšeničnog brašna i maslinovog ulja.

I Englezi su imali svoju verziju palačinaka koji su bili sa ružinom vodicom, voćem, šerijem, jabukama. I prvobitno palačinci su značili kolač u tiganju. Iako vam to sada zaista deluje nemoguće.

Svaka zemlja ima neku svoju verziju kako se pripremaju palačinke. I mi imamo svoje trikove koje rado primenjujemo i delimo. Zato upravo kada je reč o pripremi američkih palačinaka, da bi ispale onako divne i mirisne, trik je u jajima.

Sastojci:

2 čaše (od 2 dl) mleka

1/2 čaše jogurta

1/2 čaše ulja

1/2 čaše šećera

2,5 čaše brašna

1 kesica praška za pecivo

1 prstohvat soli

2 veća jajeta

Priprema:

Posebno umutiti belanke sa šećerom u čvrst sneg, zatim dodati žumance, onda sve tečne sastojke, pa mutiti jos malo mikserom, onda dodati brašno, prašak za pecivo, so, i mutiti još malo mikserom na najsporijoj brzini, da smesa nema grudvice...

Tiganj mora da bude vreo, čim stavite prvu palačinku smanjite temperaturu na polovinu. Palačinku okrenuti kad počnu da izlaze balončići.

Za početnike je bolje da peku po jednu palačinku, a ko je malo spretniji, može i po tri odjednom, prenosi "Espreso".

Ako više volite obične palačinke, imamo recept i za to!

Foto: pixabay.com

Palačinke sa šećerom

Potrebno vam je: 

300 grama glatkog brašna

250 mililitara mleka

Dva jaja

250 mililitara vode

Potrebno je da u posudu sipate brašno, a zatim mu dodate i dva cela jaja. Sve to prelijete sa 250 mililitara mleka. Smesi dodajte i 250 mililitara vode. Kao što znate obično je preporuka da se u smesu dodaje so i šećer, ali sledeći trik zasniva se baš na tome. Ako u smesu ne dodate šećer, palačinke neće moći da izgore. Zato, preporučujemo da preskočite ovaj korak. Smesu promešajte ručnom mutilicom. Treba da dobijete srednje gustu smesu. Bitno je da ne bude ni previše retka, jer nećete moći da ispečete palačinke. Upalite ringlu da se zagreje, stavite tiganj za palačinke i dodajte malo ulja. Sačekajte da se zagreje pa izlijte jednu kutlaču smese. Palačinke ravnomerno pecite sa obe strane. Okrenite ih kada dobiju zlatnu boju sa strane koju pečete. Uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading