NAJVEĆA MISTERIJA JE NESTANAK OVE ŽENE: Zapomaganje se čulo preko radija, devojčica prisustvovala konfuznim pozivima, a telo nikada nije pronađeno!

Autor:

Lifestyle

05.03.2023

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njen nestanak još uvek je misterija.

NAJVEĆA MISTERIJA JE NESTANAK OVE ŽENE: Zapomaganje se čulo preko radija, devojčica prisustvovala konfuznim pozivima, a telo nikada nije pronađeno!

Foto: Profimedia

Prva žena koja je avionom preletala Atlanski okean, Amelija Erhart, nestala je 2. jula 1937. godine. Ona je jedna od najistaknutijih osoba u istoriji vazduhoplovsta, inspirisala je mnogobrojne filmove, knjige i predstave. U to vreme biti i žena i pilot značilo je naići na mnoge prepreke, a čak ju je i vlastita porodice odvraćala od učenja letenja. No, uprkos tim izazovima, postavila je mnoge rekorde u vazduhoplovstvu i postala prva pilotkinja koja je sama preletela Atlantski okean.

Kada je nestala sa njom je bio i njen kolega, navigator Fred Nonan. Kada su krenili sa Nove Gvineje stigli su u Oakland. Morali su da nastave da lete kako bi stigli do otoka u Tihom okeanu, jer im je bilo potrebno gorivo.

Nažalost, oblačno nebo, problemi s radio prenosom i malo goriva značili su da oni nisu stigli na svoje odredište. Uprkos ekstremnim naporima da se locira avion, što je na kraju predstavljalo najskuplju potragu iz vazduha i mora u američkoj istoriji do tog trenutka, nije bilo traga. Erhart je službeno proglašena mrtvom 1939. godine.

Foto: Profimedia

Amelija Erhart

U svom izveštaju je američka vlada zaključila da su oni ostali bez goriva i srušili se u ogromni okean. Još uvek nije jasno šta se dogodilo nakon nesreće. S obzirom na misteriju koji okružuje ovaj događaj, pojavilo se nekoliko teorija o kojima se i dan danas raspravlja. Jedna teorija sugeriše da je ona bila tajna agentkinja američke vlade i da su je Japanci zarobili jer je pokušavala da špijunira otoke koje su okupirali. Teorija u koju se više veruje je da su oni  stigli do nenaseljenog otoka, Nikumaroro, gde su otkriveni artefakti poput alata i olupina, prenose strani mediji.

Tokom prezentovanja rezultata istrage, Rik Džilspaj iz TIGHAR-a, tvrdio je da je Erhart uputila više od 100 radio poziva upomoć između 2. i 6. jula 1937. od kojih su neki primljeni u Teksasu i Melburnu. On veruje da je malo preostalog goriva iz aviona potrošeno na radijske pozive.

Jedna osoba koja tvrdi da je čula njene pozive, tada je bila 16 - godišnja devojčica koja je slušala radio u svojoj kući u Floridi. Tinejdžerka je opisala konfuzne pozive upomoć, među kojima je reč Njujork upotrebljena nekoliko puta. U jednom od poslednjih poziva, Erhart je pominjala podizanje nivoa vode, što je Džilspaja navelo da pomisli da je avion delimično bio u vodi, piše "Stil".

Nijedna teorija nije konačno dokazana istinitom, pa njihov nestanak ostaje jedna od najpopularnijih misterija američke istorije. Uprkos tragičnom kraju njena postignuća služe još uvek kao inspiracija.

Prema poslednjim saznanjima iz 2018. godine britanska ekspedicija pronašla je kosti za koje tvrde da su njene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading