ON JE 29 GODINA BIO U DŽUNGLI NE ZNAJUĆI DA SE RAT ZAVRŠIO: Hranio se leševima i ubijao je potencijalne neprijatelje

Autor: N.J.

Lifestyle

26.01.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratnik je bio u džungli skoro 30 godina misleći da se Drugi svetski rat završio 1974. godine.

ON JE 29 GODINA BIO U DŽUNGLI NE ZNAJUĆI DA SE RAT ZAVRŠIO: Hranio se leševima i ubijao je potencijalne neprijatelje

Foto: Wikipedia/Artanisen

Hiro Onoda

Japanska istorija i književnost prepuna je heroja koji su ostali odani cilju, a poručnik Onoda, mali, žilav čovek dostojanstvenog ponašanja i vojničkog držanja, mnogima se činio poput starog samuraja. Hiro Onoda bio je japanski ratnik, koga nazivaju poslednjim ratnikom Drugog svetskog rata. On je 29 godina ostao na svom položaju u džungli na otoku na Filipinima, odbijajući da poveruje da se Drugi svetski rat završio i vratio se kao heroj u sve osim u prepoznatljivi Japan 1974. godine. 

Poslednjeg ratnika, poručnika Onodu, službeno proglašenog mrtvim 1959. godine, pronašao je istraživač Norio Suzuki, student koji ga je tražio, i to davne 1974. godine. Kada ga je našao bio je mršav i pljav, i previše skeptičan prema njemu, ali Suzuki je ubrzo zadobio njegovo poverenje. Ipak, poručnik je odbio molbe Suzukija da ide kući, insistirajući na tome da još uvek čeka naredbe i da se neće predati dok mu to zapovednik ne kaže. Vojnik Jošimi Taniguči došao je da izda naređenje da se preda što je Onoda i uradio posle skoro 30 godina. On je predao svoj ceremonijalni mač, pušku, bodež i bombe.

Foto: Wikipedia/Artanisen

Vojnik Hiro koji je bio skoro 30 godina u džungli

Verovao je da je car božanstvo, a rat sveta misija. Preživeo je na bananama i kokosu, a nekada se hranio i leševima. Ponekad je ubijao seljane za koje je pretpostavljao da su neprijatelji; kada je konačno otišao kući nije mogao da je prepozna nakon toliko godina. A njegov povratak kući, sa mnoštvom ljudi, slavljeničkim paradama i govorima važnih ličnosti, probudio je njegovu naciju i učinio ih ponosnim. Imao je doček kao heroj.

Umro je u 91. godini, 2014. godine, piše "Njujork tajms".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading