OVAKO NAJBRŽE OČISTITE DASKU ZA SEČENJE: Ovaj predmet može biti leglo BAKTERIJA, a stalno ga preskačemo

Autor: N.J.

Lifestyle

18.12.2022

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je predmet koji svi često upotrebljavamo u kuhinji.

OVAKO NAJBRŽE OČISTITE DASKU ZA SEČENJE: Ovaj predmet može biti leglo BAKTERIJA, a stalno ga preskačemo

Foto: shutterstock

Prljava daska za sečenje

Sigurno da čistite sve delove kuhinje, ali šta je sa daskom za sečenje?  Većina verovatno zaboravi na nju, iako ne bi trebalo. Daska za sečenje zbog čestog "boravka" na vlažnom, može sadržati bakterije i viruse. Zato, potrebno je posvetiti vreme i čišćenju daske. Nije dovoljno samo "preći" preko nje deterdžentom za sudove, već je potrebno da je malo detaljnije očistite. Ne brinite, neće vam oduzeti mnogo vremena! U nastavku teksta saznajte kako biste mogli na najbolji način da očistite dasku za sečenje.

Drvene daske su najpopularnije

Verujemo da većina ima drvene daske, jer osim što su najlakše za korišćenje često mogu poslužiti i za serviranje hrane. Na njima je teško napraviti neku "štetu", odnosno brzo ih upropastiti, kao kada je reč o plastičnim daskama. Na njima često nastane šteta ako omašite dasku i povučete nož po njima, pa se "za čas" ogule.

Foto: pixabay.com

Osoba seče peršun nožem

Prvo, drvene daske NIKADA ne stavljate u mašinu za sudove!

Drugo, nije dovoljno da perete samo jednu stranu. Znači iako ste koristili jednu stranu, sokovi i drugi ostaci (ako ste na primer sekli meso) mogu završiti i na drugoj strani, tako da ih tog razloga perete obe strane daske. 

Treće, daska se prvo pere samo vodom. Zatim se detaljno pere deterdžentom za sudove i sunđerom, sa obe strane kroz sve pukotine gde bi hrana mogla da se zavuče.

Drugi način čišćenja: so, soda bikarbona i limun

Ova kombinacija pomoći će vam ako ste sekli luk ili neke druge namirnice koje ostavljaju jak miris na daski. Stavite dasku u sudoperu i preko nje pospite krupnu so. Zatim, prepolovite limun i iscedite limunov sok preko soli. Zatim drugom polovinom limuna oribate dasku. Ostavite pet minuta pa onda isperete mlakom vodom. Ako ima većih mrlja onda dasku pospete sodom bikarbonom i oribate četkicom za zube.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading