Da li ste čuli za SINDROM NERVOZNOG MUŠKARCA? Endokrinolog otkriva kako ćete ga PREPOZNATI!

Autor:

Lifestyle

13.11.2022

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako muškarce ne mimoilaze promene koje prate starenje, simptomi koje osećaju drugačiji su nego kod žena, sporije se razvijaju i uočavaju, a i medicinski su manje proučavani...

Da li ste čuli za SINDROM NERVOZNOG MUŠKARCA? Endokrinolog otkriva kako ćete ga PREPOZNATI!

Foto: Photo by Alex Iby on Unsplash

Ulaskom u zrele godine kod muškaraca se smanjuje lučenje hormona testosterona, tako da i oni prolaze kroz klimaks slično ženama, koji se zove andropauza. IMS je skraćenica za "irritable male syndome" ili u prevodu sindrom nervoznog muškarca koji se povezuje sa niskim vrednostima testosterona, kaže endokrinolog dr Tijana Dangubić.

- Oni nemaju mesečnu varijaciju kao PMS koji se javlja u drugom delu menstrualnog ciklusa kod žena, nego se javlja upravo kada je prisutan niži nivo testosteron. Muškarci su tada emocionalno nestabilniji, depresivniji, nervozniji, teže donose odluke, manje su spremni na rizike i imaju pad libida - objašnjava dr Tijana Dangubić za Informer.

Sve navedeno se povezuje sa povišenom vrednošću kortizola, najčešće usled stresa, padom testosterona usled starenja i drugih faktora, kao i povišenom vrednošću estradiola usled gojaznosti, dodaje doktorka. 

- Sindrom je veoma često prisutan u andropauzi i malo se o njemu govori - opominje endokrinolog.

Tabu tema 

Smanjenje funkcije testisa se dešava između 45. i 65. godine. Glavni uzrok je starenje, a brzina razvoja sindroma u mnogome zavisi od načina života, stalne konzumacije alkohola, pušenja i stresa

Iako ih ne mimoilaze promene koje prate starenje, simptomi koje osećaju drugačiji su nego kod žena, sporije se razvijaju i uočavaju, a i medicinski su manje proučavani, pa otuda i često mišljenje, da muški klimaks ne postoji. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading