RANI SIMPTOMI TRUDNOĆE I PRE IZOSTANKA CIKLUSA: Prvi znaci "drugog stanja"

Autor: N.J.

Lifestyle

24.10.2022

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tekst za sve buduće mame, koje ni ne znaju da će to uskoro postati.

RANI SIMPTOMI TRUDNOĆE I PRE IZOSTANKA CIKLUSA: Prvi znaci "drugog stanja"

Foto: Izvor: Unsplash/ freestocks

Trudnica

Čim osetite simptome koji mogu da ukazuju na bilo koju bolest, najobičniji prehladu ili pak trudnoću morate se obratiti specijalisti. Simptomi trudnoće mogu biti veoma "zapetljani" ali osluškujte svoje telo, pre nego što preduzmete ključni korak i odete ginekologu. Naravno da same, osim uz pomoć testa za trudnoću, ne možete biti sigurne da li ste u drugom stanju. 

Žene pred menstruaciju mogu da imaju iste simptome kao i na početku trudnoće.

- Ono što žene primete je kašnjenje ciklusa ili značajno manji intezitet u odnosu na onaj na koji su navikle. Sem ultrazvučne dijagnostike, mogu da rade i test na trudnoću. Test na trudnoću iz krvi, odnosno beta hcg je navalidniji znak - kaže doktorka Ives Šindrak, specijalista ginekologije i akušerstva za "Eltu".

Foto: pixabay.com

Ultrazvučni pregled žene koja čeka bebu

Rani simptomi trudnoće pre izostanka ciklusa su i štucanje i podrigivanje, često mokrenje, mučnina, zatvor, averzija prema hrani ili preterana želja za određenom namirnicom.

- Može da se javi i pritisak u stomaku, kao pred menstruaciju zato što hormon koji dominira u toku trudnoće izaziva te simptome. Između 6. i 8. nedelje trudnice imaju potrebu za učestalim mokrenjem, isti taj hormon dovodi do opuštanja mišića mokraćene bešeke, onda postoje promene raspoloženje, pojačan apetit i evenutalne nesanice. Svi simptomi mogu da varijaru - kaže doktorka.

Foto: pixabay.com

Trudnica uživa u šetnji kroz park

Žene često požure da što pre urade test i potvrde trudnoću.

- Test može da se uradi prerano i da pokaže negativno. Takođe, ako se radi prerano test može da bude biohemijska trudnoća, koja će u tom trenutku dati tačan test, ali će veoma brzo doći do nekog krvarenja. Tako da je ultrazvučna dijagnostika jedina koja će to potvrditi. Bilo bi dobro kada bi žene mogle malo da se strpe. Veličina trudnoće se meri od prvog dana poslednje menstruacije pa i do onih 15 dana do ovulacije - kaže doktorka.

Da podsetimo, biohemijska trudnoća se tehnički odnosi na neuspelu trudnoću, ali je nada za sve parove koji žele da uskoro dobiju bebu. Imamo sve efikasnije testove na trudnoću, što znači da žene mogu otkriti da su trudne i sedam dana pre izostanka ciklusa iz pomoć hormona HCG u urinu žene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading