MENTALNO ZDRAVLJE ŽENA NA UDARU PANDEMIJE: Britanski istraživači otkrili kako je korona negativno uticala na lepši pol

Autor:

Lifestyle

28.10.2021

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija koronavirusa je uzela danak po fizičko zdravlje miliona ljudi, ali i efekti na mentalno zdravlje mogli bi se pokazati dodatno problematičnim.

Republika

Foto: pexels.com/Pixabay.com/Twitter/The Economist

Psihičko zdravlje žena na udaru korone

 

Nova studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet, pokušava da kvantifikuje uticaj Kovida-19 na mentalno zdravlje i blagostanje širom sveta, piše Economist.

Autori procenjuju da su se slučajevi depresije povećali za 53 miliona širom sveta kao posledica pandemije, i to 28 odsto iznad nivoa pre pandemije. Slučajevi anksioznosti su porasli za 76 miliona, što je porast od 26 odsto.  Autori su u istraživanju razvili pojam "indeks uticaja Kovida-19".


Otkrili su da je pandemija više uticala na mentalno zdravlje žena nego muškaraca. Od dodatnih 53 miliona slučajeva depresije i 76 miliona slučajeva anksioznosti procenjenih za 2020. godinu, otprilike dve trećine su bile žene.

Obaveze u domaćinstvu koje se preuzimaju tokom izolacije mogu biti uzrok. Britansko istraživanje sprovedeno u aprilu i maju 2020. pokazalo je da žene provode oko 50% više vremena na kućne poslove i skoro dvostruko više vremena na brigu o deci nego muškarci.

Žene koje su provodile više vremena na takvom neplaćenom radu nege su imale tendenciju da prijavljuju viši nivo psihičkog stresa.

U siromašnim zemljama pandemija je izazvala druge probleme za žene. "Unesko", agencija Ujedinjenih nacija, procenjuje da se 11 miliona devojčica koje su napustile školu tokom pandemije možda nikada neće vratiti u učionice što povećava rizik da budu izložene dečjim brakovima i drugim zlostavljanjima.

Prema procenama autora, slučajevi depresije porasli su za 37 odsto u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, više nego u bilo kom drugom delu sveta.

U slučaju anksioznosti, južna Azija je zabeležila najveći porast, sa procenjenim skokom od 35 odsto. Najotporniji su se pokazali građani jugoistočne Azije, istočne Azije i Okeanije. Iako su mnoge zemlje u tom delu sveta uvele neke od najstrožih graničnih kontrola, one su imale i neke od najnižih stopa smrtnosti.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading