ISHRANA I TRENING TOKOM VRELIH LETNJIH DANA: Evo kako i kada da vežbate

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

06.07.2021

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za vreme velikih vrućina i pojačanog izlaganja suncu veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti i laganu hranu, a fizičku aktivnost prilagodite vremenskim uslovima.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Najbolje je biti aktivan rano ujutro ili uveče

Iako nam leti obično nije do pojačanog napora i dodatnog znojenja, ne treba zanemariti fizičku aktivnost, a posebnu pažnju treba posvetiti zdravoj i izbalansiranoj ishrani.

Ipak, na prvom mestu je obavezan unos dovoljne količine vode.

NE ČEKAJTE ŽEĐ

- Leti je neophodno da se kontinuirano hidriramo i da ne čekamo da ožednimo, pa da onda popijemo veliku količinu vode jer je žeđ signal da je telo već u blagoj dehidrataciji. Odrastao čovek bi trebalo da unese od osam do 10 čaša vode u normalnim uslovima, a za svaki stepen porasta spoljašnje temperature iznad 37 stepeni trebalo bi da unesemo dodatnu čašu. Takođe, poželjno je unositi blago prohlađene napitke, nikako hladne. Izbegavajte napitke koje sadrže šećer, a prednost dajte limunadi i ceđenim sokovima. Kafu pijte umereno jer je kofein blagi diuretik i podstiče izlučivanje tečnosti - kaže Milana Delić, nutricionista i personalni trener.

RepublikaFoto: pexels.com
Važno je da pijemo vodu

Ona dodaje da je leto pravo vreme za uživanje u sezonskom povrću i voću. Unos ovih namirnica je neophodan zbog pojačanog znojenja, usled koga može doći do deficita vitamina koji su rastvorljivi u vodi. To su, pre svega, vitamin C i oni iz B grupe. Nedavne medicinske studije su pokazale da se toplotni udar češće javlja kod osoba koje su imale deficit vitamina C. Prednost dajte paradajzu, paprici, orašastim plodovima i žitaricama. S voćem, zbog sadržaja šećera, treba biti oprezan i voditi računa o unetoj količini, a dobar izbor su jagode, maline i kupine zbog malog procenta šećera.

DISCIPLINA

- Kada je trening u pitanju, leto nije razlog da prestanete s vašom uobičajenom fizičkom aktivnošću, ali je važno da je prilagodite vremenskim uslovima. Trenirajte rano ujutru, od šest do osam sati ili kasnije uveče, ako trenirate u prirodi. Uvek sa sobom imajte flašicu vode, a odeća neka bude tanka i komotna. Pratite telo i njegove mogućnosti u datom trenutku i po potrebi skratite trajanje treninga - savetuje Milana Delić.

Ona ističe da bi uravnotežena ishrana i rekreacija trebalo da postanu deo svakodnevice svakog od nas. To nije lako postići, pa ukoliko nemate kontunuitet i disciplinu, Milana savetuje da krenite sitnim koracima.

- Izdvojite u početku 15 minuta dnevno za šetnju i preskočite porciju šećera na koji ste navikli. Kada se naviknete na ovu pozitivnu promenu, dodajte sledeću i malim koracima ćete na kraju doći do discipline, a sigurno i do zadovoljstva sobom. Jedna od najvažnijih stvari koju možete da uradite za sebe jeste da volite i poštujete svoje telo - kaže Milana Delić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading