Roditelji, ovo morate da znate: Najbolji saveti kako da rashladite bebe tokom tropskih vrućina!

Autor: Tatjana JOVANOVIĆ

Lifestyle

07.07.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto je došlo, živa u termometru raste, a visoke temperature najviše utiču na stare, trudnice, ali i na bebe, kojima je potrebna posebna briga tokom vrućina. Bebe u prvoj godini života nemaju potpuno razvijen centar za termoregulaciju, pa im je potrebno duže da se prilagode spoljašnjim vremenskim prilikama. Najčešći problemi kod beba u letnjim danima su osipi, ojedi na koži, opasnost od sunčanice i frasa...

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Adekvatna garderoba

Ako pretoplo obučete bebu, može joj se pojaviti osip na koži ili viša temperatura. Sem toga, beba kojoj je vruće često je uznemirena i uplakana. Zato bebu leti treba obući slojevito - pelene, bodi-benkica i pamučni donji deo, ali joj i češće menjati pelene. Znajte i da su bebine ruke i stopala uvek hladniji, a glavica toplija, zbog specifične cirkulacije njihovog doba, pa nemojte oblačiti bebu prema temperaturi njenih ruku i stopala. Na nogice joj navucite samo čarape, ali i ne morate. Obavezni su šeširići i kapice za vreme boravka bebe na suncu.

Šetnja ujutru ili predveče

Najbolje je da bebu šetate u ranim jutarnjim ili večernjim satima jer su idealni za letnje šetnje. Pre šetnje bebu namažite kremom sa zaštitnim faktorom 30 zbog produkcije vitamina D, a bebu koja ima više od jedne godine namažite kremom sa zaštitnim faktorom 50. Poželjne su i naočare za sunce, ali, po mogućstvu, što kvalitetnije jer plastične kvare vid. Ako imate terasu ili dvorište, iskoristite to, jer veći deo dana možete provesti sa bebom na vazduhu.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kupanje

U toku dana bebu više puta osvežite kupanjem u mlakoj vodi. Posle kupanja ne trljajte bebu peškirom jer je tako dodatno zagrevate, a možete i povrediti njenu nežnu kožu. Najbolje je da mekim peškirom nežno utapkate vodu s njenog tela. Izbegavajte bebi-puder i masne kreme tokom leta jer zatvaraju pore i onemogućavaju disanje kože. Kod ojeda se obično preporučuje neki antiseptični rastvor koji sprečava razvoj i širenje infekcije.

Provetravajte

Prostorije u kojima boravi beba treba zaštititi od sunca i češće provetravati, a da ipak bude dovoljno dnevne svetlosti. Kad ste u zatvorenom, važno je da nema velikih oscilacija između sobne i spoljne temperature, pa budite oprezni sa klima-uređajima. Klimu treba redovno čistiti, a kad je koristite, razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne treba biti veća od pet stepeni. Takođe, klima ne sme da duva direktno u dete. Ako planirate izlazak, klimu ugasite desetak minuta ranije da bi se organizam bebe adaptirao na spoljašnje uslove. Ako ste u kolima, pre izlaska iz kola otvorite prozore da bi se unutrašnja i spoljašnja temperatura približile. Ako želite da u svakom trenutku znate koliko ima stepeni u prostoru u kom boravi beba, najbolje je da kupite sobni termometar.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Voda, ne

Za razliku od odojčeta na veštačkoj ishrani, kod bebe koja se hrani humanim mlekom opterećenje solima je nisko. Zato joj ne treba davati dodatnu količinu vode, čak ni u veoma toplim klimatskim uslovima. Voda smanjuje zaštitnu i nutritivnu vrednost majčinog mleka, što je povezano sa učestalijom pojavom novorođenačke žutice. Bebi treba davati dodatnu količinu vode samo ako izgubi veliku količinu vode tokom bolesti (dijareja, povraćanje, visoka temperatura) ili kad se previše utopli. Takođe, imajte i vidu da voda u nekim regionima može da bude zagađena, pa je u tom slučaju potrebno da sterilišete flašicu, a vodu prokuvate.

Prikladna posteljina

I posteljina na kojoj beba spava treba da bude prikladna. Tokom vrućina, najbolje je da bude pamučna, bez dodatnih mušema i druge nepotrebne posteljine i jastučića.

Smirite bebu

Veoma je važno da vaša beba bude mirna i opuštena. Takva beba će mnogo lakše podneti vrućinu nego nervozna beba. Pričajte sa bebom, pevajte joj, mazite je...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading