Rešite se ZADAHA na potpuno PRIRODAN način!

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

29.06.2021

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dok su neki ljudi uvereni da imaju zadah iako im je dah potpuno neutralan, drugima se zaista veoma neprijatno oseća iz usta, a da toga nisu svesni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uz pravilnu higijenu i ove namirnice nećete imati problema sa zadahom

U više od 90 odsto slučajeva neprijatan dah potiče iz samih usta, gde su bakterije uvek prisutne. Najčešći uzrok zadaha prvenstveno je loša higijena zuba, ali i konzumacija određenih namirnica poput crnog i belog luka.

Teško je namirisati vlastiti dah, zato zamolite nekoga kom verujete da vam da iskreno mišljenje - negde sredinom dana, ali ne neposredno posle obroka. Ako su vaše sumnje potvrđene, postoji mnogo prirodnih rešenja i postupaka, kao i lekova iz kuhinje kojima možete uspešno ukloniti neprijatan dah. Srpski telegraf otkriva na koje načine da se oslobodite ovog problema.

Redovno perite zube i jezik

Zube perite najmanje dva puta dnevno, a najmanje jednom očistite ih zubnim koncem. Ne smete zaboraviti na jezik, koji treba nežno, ali temeljno iščetkati četkicom za zube. Od pomoći vam mogu biti i specijalno dizajnirane strugalice za jezik, koje uklanjaju bakterije, ostatke hrane i mrtve ćelije. Četkicu menjajte na svaka tri meseca, a proteze i zubne aparate čistite svakodnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nekada nismo svesni koliko nam smrdi iz usta

Ostavite pušenje

Osim što uzrokuje mnoge ozbiljne bolesti, uključujući i rak, pušenje može oštetiti vaše desni, umrljati zube i vaš dah učiniti neprijatnim.

Održavajte vlažnost u usnoj duplji

Ne dozvolite da vam usta budu suva jer smanjeno lučenje pljuvačke, osim lošeg daha, može izazvati i karijes. Pijte najmanje osam čaša vode dnevno, a mogu vam pomoći i žvakaće gume i bombone bez šećera, koje stimulišu lučenje pljuvačke. Usta se prirodno isušuju i dok spavate, zbog čega je dah ujutro obično neprijatan, pa bi trebalo da razmislite i korišćenju sobnog ovlaživača tokom noći.

Neutrališite miris crnog i belog luka

Čak ni pranje zuba ne pomaže nakon konzumiranja ovog povrća jer supstance sadržane u njemu ulaze u vaš krvotok i putuju do pluća, odakle ih izdišete. Ipak, postoji nekoliko delotvornih rešenja. Da biste smanjili zadah od belog luka, pojedite sirovu jabuku. Pokazalo se da enzimi u jabuci deluju kao prirodni dezodorans za zadah izazvan sulfidima iz belog luka. Takođe, pijenje mleka nakon obroka s belim lukom može značajno poboljšati dah.

Kada da se obratite lekaru

Ako se vaš zadah nastavi uprkos svim naporima, vreme je da se obratite za pomoć stomatologu i lekaru opšte prakse. Zadah iz usta može biti uzrokovan pokvarenim zubima ili infekcijama desni, ali može biti i simptom dijabetesa, bubrežne insuficijencije i drugih ozbiljnih oboljenja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading