NAVIKA KOJA MOŽE DA VAM SPASE ZDRAVLJE: Čišćenjem jezika zaštitite imunitet!

Autor: Republika

Lifestyle

12.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ajurvedsko čišćenje jezika praktikuje se već 1.000 godina...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Takozvana jiva sodhana dokazano deluje na podsticanje i masažu unutrašnjih organa i jedna je od tipično ajurvedskih dnevnih rutina za čišćenje organizma. Jezik je toliko bitan da stručnjaci za ajurvedu mogu da dobiju celovitu sliku zdravlja neke osobe posmatrajući jezik.

JEZIK JE OGLEDALO ZDRAVLJA

Ovaj organ je jedno od ogledala u kojem se vidi stanje organizma. Njegov oblik, boja, suvoća, vlažnost, naslage i promene poput izraslina, pukotina... stvaraju jasnu sliku zdravlja. Naslage koje se prikupljaju u korenu jezika stvaraju prepreke za disanje, kao i neprijatan miris, zato ga treba strugati. Zdrav jezik je uvek sveže ružičaste boje. Svaki oblik naslaga, bez obzira na njihovu količinu i boju, znak je pojave toksina u telu.

Čistači jezika mogu biti izrađeni od zlata, srebra, bakra, mesinga i nerđajućeg čelika, možete ih pronaći i od plastike. Najbolje vreme za čišćenje je tokom jutarnje higijene, na miran i prazan želudac. Jednostavno isplazite jezik, uzmite strugalicu i blago pređite po površini. Ne radite to grubo, snažno niti naglo. Strugalicu zatim isperite i ponovite postupak pet-šest puta sve dok ne očistite jezik. Poželjno je ponoviti postupak pošto operete zube pre odlaska u krevet.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvi i osnovni efekat ovog postupka jeste higijena, odnosno uklanjanje bakterija koje su se nagomilale i prekrile jezik, koji je povezan sa probavnim traktom i unutrašnjim organima. Većina ljudi s problemom zadaha zapravo nema bolesti zuba i desni, već je problem rezultat nagomilane ame (toksina) na jeziku.

DETOKSIKACIJA

Uklanjanjem tih otrova delujemo i na područje grla, što je važno za osobe koje imaju česte grlobolje i upalna stanja. Pošto je spojen s nosnom šupljinom, čist jezik utiče i na sinuse, njihovu prohodnost, lakše disanje i smanjenje sluzi. Generalno, ovakva oralna higijena jača imuni sistem.

Čišćenje jezika se ne preporučuje deci mlađoj od pet-šest godina ili ako postoje povrede jezika, upale, ranice ili oštećenja. Naravno, nikako ne delite čistač s drugim osobama. Nakon čišćenja jezika preporučuje se mućkanje ulja u ustima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading