LEKOVITA SVOJSTVA KORE OD POMORANDŽE: Čuva srce, jača imunitet, leči respiratorne tegobe!

Autor: Stil, Republika

Lifestyle

21.11.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina ljudi ima naviku da baca koru od pomorandže, ali to je velika greška. Mnogi nisu svesni da je sama kora bogata vitaminima, mineralima i drugim hranjivim materijama koja imaju neverovatna lekovita svojstva.

Foto: Photo by Monika Grabkowska on Unsplash
Foto: Ilustracija

U kori ima 200 puta više vlakana nego u samom plodu, ali i dva puta više kalcijuma, 55 vrsta flavonoida i preko 170 različitih vrsta fitonutrijenata. U kori pomorandže nalazi se vrlo mala količina masti, dok holesterola i natrijuma uopšte nema.

Možete koristiti svežu koru ili je osušiti i od nje napraviti čaj. I jedna i druga varijanta donose puno benefita i lepoti i zdravlju celog organizma.

Evo za šta je sve dobra kora pomorandže:

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Štiti srce

Čaj od kore pomorandže će zaštiti srce tako što reguliše nivo krvnog pritiska, a on je jedan od najčešćih krivaca za srčane bolesti.

2. Jača imunitet do maksimuma

Dobro je poznato da pomorandža zbog velike količine vitamina C pogoduje imunitetu. Baš kao i sam plod i čaj od pomorandžine kore će jednako povoljno delovati na imunitet, zaštititi vas od prehlade, glavobolje, oterati hronični umor.

RepublikaFoto: Photo by Aliona Gumeniuk on Unsplash
Foto: Ilustracija

3. Ima protivupalna svojstva

Zvuči neverovatno, ali narandžina kora sprečava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protivupalna svojstva i u organizmu deluje veoma slično kao industrijski lekovi kojima je cilj da suzbiju zapaljenske procese u ljudskom telu.

4. Ublažava respiratorne probleme

Ukoliko jedete svežu koru pomorandže, razbićete sekret i očistiti pluća. Mnogim istraživnjima je dokazano da je kora vrlo efikasna u lečenju respiratornih tegoba. Ublažava simptome astme, bronhitisa, a veruje se i da uništava ćelije raka pluća.

RepublikaFoto: Photo by Noah Buscher on Unsplash
Foto: Ilustracija

5. Uništava loš zadah

Žvakanje kore od pomorandže će omogućiti da se vrlo brzo otarasite neprijatnog zadaha i izbelite zube.

6. Popravlja stanje kože

Pomešajte izrendanu koru pomorandže i malo meda i nanesite na lice. Ova maska će izjednačiti ten i vratiti koži elastičnost i sjaj.

Pored vitamina C, u kori se u velikim količinama nalazi i vitamin A, koji takođe jača značajno imunitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading