GREŠKA U ISHRANI KOJA NAM RAZARA IMUNITET! Profesor Kamenov: Navika koju svi imamo oštećuje creva i IZAZIVA BOLESTI!

Autor:

Lifestyle

15.05.2021

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imunolog o ishrani koja šteti imunitetu i izaziva bolesti!

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Dr Borislav Kamenov

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog, rekao je na Pinku da određene navike vezane za hranu mogu dugoročno da naškode organizmu, naročito ako ih "postavimo" još u detinjstvu.

Umor, malaksalost, nadutost pa čak i podočnjaci prvi su signali mnogih bolesti koje će "krenuti" iz digestivnog trakta ali onda izazvati posledice na drugim mestima. Na udaru će biti i naš imunitet.

-Hrana nije samo dobijena energija, digestivni sistem obezbeđuje hranu i gradivne materije, ali on je i taj preko kojeg se baždari imuni sistem. Ako su creva zdrava i nema problema, imamo tolerantni odgovor koji ne pravi veliku štetu. Ne pravimo štetu ni kada su druge bolesti u pitanju - visok pritisak, dijabetes, vaskularne bolesti... Sve one često najraniji signal daju u digestivnom traktu - rekao je on.

RepublikaFoto: pexels.com

Prof. dr Kamenov je kazao i da teranje dece da jedu hranu koju ne podnose može da ima veoma loše posledice.

- Ako neko jede hranu a ne podnosi je, recimo mleko ili gluten, ili neku treću hranu, creva se oštećuju. Toksini se unose u organizam, angažuje se sistem i pravi se masna jetra, vitamin D se troši i na taj način se preusmeravaju značajne supstance da bi branile telo. Pravimo tip odgovora koji nas sprema za žestoke okršaje, koje ćemo doživeti kasnije - rekao je on.

Profesor Kamenov kaže da to nije važno samo u trenutku pandemije, to je važno za sve bolesti našeg naroda.

- Ne obraćamo pažnju, ne vidimo da nam nešto smeta, da smo umorni i malaksali, da imamo gasove ili nadimanje. Obložen jezik, podočnjaci, sve su to znaci iz detinjstva - rekao je on i kazao da to primećuje i na najmlađim pacijentima:

Primetim kada mi dovedu dete. Kada pogledam majku i vidim da i ona tako izgleda, ne moram ni da pitam za baku ili deku. To je nekada i nasledno, nepodnošenje neke hrane. Decu teramo ili čak kažnjavamo kada nešto neće da jedu, a taj aspekt je veoma zanemaren, tu nam leži prevencija mnogih, mnogih bolesti koje se kasnije pojave. A mnoge od njih počinju u najranijem detinjstvu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading