ODRASLI NE TREBA DA PIJU MLEKO! Dr Perišić otkriva da li je ovo zabluda i šta se desi kada ga mešamo sa kafom

Autor:

Lifestyle

11.05.2021

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić o mleku u ishrani i prvom jutarnjem napitku!

RepublikaFoto: printscreen/TV Prva
Dr Vojislav Perišić

Da li mučnina i nadutost nakon konzumiranja mleka ili mlečnih proizvoda označavaju neku bolest, ili samo netoleranciju na laktozu? Da li je to trajna ili privremena pojava, objasnio je prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

"Negde oko 15, do 17 odsto Srba ne podnosi laktozu, to je veliki postotak. Grci, recimo, ne podnose laktozu često, feta je kisela i veoma prevrela, da ne bi imala mnogo laktoze. Fetu mogu, a druge bele sireve ne mogu. Ako ne podnosimo laktozu, ako nam je nizak nivo enzima laktaze, između osmog i 12. sata javiće se bolovi, nadimanje, podrigivanje, proliv. Ako toga nema, mi smo tolerantni na laktozu", rekao je on i dodao: Sekundarna intolerancija može biti posledica akutnog gastritisa, ta je posledična. Ali imamo adultnu, počinje oko četvrte godine, počinje da vam se spušta nivo enzima u organizmu.

Ima li istine u tvrdnji da nama, zapravo, mleko nije potrebno ako smo odrasli?

"Bravo! Ja sam pitao profesora iz Šefilda, da li nam mleko uopšte treba kada odrastemo? Znate šta mi je rekao? Ono je jeftino i svuda ga ima, jedite meso i masnoću i bićete zdravi. Mleko vam ne treba. Mleko je kapitalno do 12. meseca, a nakon toga je adjunkt, jeftino je i ima kalcijum. To je filozofija mleka", objasnio je on.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šta je sa mešanjem kafe i mleka?

"Podržavam mešanje, to je samo kondicioniranje ukusa kafe. Neko voli ukus kafe, bitni uticaj na ishranu nema. Englezi piju čaj s mlekom, uvek vri ketl, i ledeno mleko je pored. Zašto ne bi moglo zajedno, naravno. U pitanju je samo ukus. Ja pijem instant kafu s mlekom, imam 75 godina, ne fali mi ništa", rekao je on.

Postoji li mleko koje pravi "manje" problema od nekog drugog?

"Jedino magareće, koje je i najskuplje, ne pravi probleme ali ono ima jak miris. Hristove su muke da se to popije čak i kada ste odrasli, zamislite da naterate dete da popije", rekao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading