JEDNA PROMENA NA KOŽI UKAZUJE NA OZBILJAN PROBLEM SA SRCEM! Ako je primetite, idite odmah kod lekara!

Autor: Republika

Lifestyle

02.05.2021

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Održavati vaše srce zdravim je važno, ali važno je i obraćati pažnju na znakove koji bi mogli sugerisati da baš i nije u dobrom stanju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Iako ste možda prvo pomislili na očite znakove poput bolova u prsima, ruci ili hladnom znoju, postoje neki fizički znakovi koji pokazuju da bi vaše srce moglo biti u lošem stanju.

Prema američkom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), vaše srce bi moglo biti u opasnosti ako uočite sledeće znakove na vašoj koži.

Žute izrasline na koži zvane "ksantomi" mogu biti znak da imate povišen holesterol.

Redovne kontrole

CDC upozorava da je održavanje niskog nivoa LDL holesterola važan korak u očuvanju zdravlja srca, posebno u snižavanju rizika za srčani udar.

Nažalost, visok nivo LDL hosterola koji je "loš holesterol" često dolazi bez ikakvih simptoma i treba se regulisati kroz redovne kontrole krvi.

CDC ipak upozorava da se fizički znakovi visokog holesterola mogu pojaviti na telu u nekim slučajevima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Neki ljudi mogu razviti žućkaste izrasline na telu koje se naziva ksantomima, što može upućivati na visok nivo holesterola u krvi.

Izrasline na koži

Prema objašnjenju bolnice Mount Sinai, ksantomi su izrasline na koži koje mogu biti velike od manje od centimetra sve do otprilike 7 centimetara.

Lezije se mogu pojaviti bilo gde na telu, ali najčešće ih možete videti na laktovima, kolenima, rukama, nogama ili na butinama, piše BestLife.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading