OSAM MALIH TAJNI ZA NEGU KOŽE: Uvek stavljajte dve maske i ne spavajte uronjene glave u jastuk!

Autor: Republika

Lifestyle

17.02.2021

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge žene troše puno novca da bi što bolje negovale kožu lice i time joj što duže sačuvale elastičnost i ujednačen ten. Ipak, nekada ni skupe kreme i još skuplji tretmani nisu najbolje rešenje i ne dovode do željenih rezultata.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Ono što i dermatolozi savetuju jeste da se nega kože shvati kao dugotrajan proces koji mora postati deo svakodnevne rutine. Nikakva kratkoročna rešenja neće rešiti problem na duge staze, logično... Onda se, sigurno, pitate u čemu je tajna?

Ona se krije u svakodnevnom odnosu prema koži, u malim promenama načina života, u malim ritualima koji i te kako mogu da doprinesu poboljšanju izgleda i kvaliteta kože. Donosimo nekoliko pomalo neuobičajenih saveta za negu kože za koje, sigurni smo, do sada niste čuli ili ste ih bar uzeli s rezervom.

Moramo da vam kažemo, vreme je da ih prihvatite i učinite mnogo toga dobrog za svoju kožu.

1. NE SPAVAJTE URONJENE GLAVE U JASTUK

Svake godine potrošimo oko 2.500 sati na spavanje, a mnogi većinu tog vremena provode glavom zabodenom u jastuk. Najbolji položaj za spavanje jeste na strani s glavom koja je naslonjena na dno jastuka tako da donja polovina lica ne dodiruje jastuk. To će sprečiti gnječenje lica, koje podstiče stvaranje bora.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

2. PIJTE ČEŠĆE MINERALNU VODU

U Japanu i Koreji glavni je trend prati lice gaziranom vodom. Ali, kada je reč o vodi za piće, mnogo više koristi ćete imati od penušave mineralne vode nego od one iz slavine. Pijenjem mineralne vode u organizam unosite zdravu dozu magnezijuma, kalcijuma i dolazi do uspostavljanja ravnoteže pH vrednosti.

Kada čistite lice primenite pravilo 4-2-4: prvo blagim sredstvom za čišćenje trljajte četiri minuta, zatim jačim sredstvom dva minuta i na kraju ispirajte lice četiri minuta mlakom vodom

3. POVEĆAJTE UNOS BANANA

Jedna banana dnevno čini čuda za kožu! Pune su kalijuma i magnezijuma, pomažu u regulaciji probavnog sistema, a rezultat dobre probave je i zdrava i sjajnija koža. Osim što treba redovno da ih jedete, isprobajte i proverenu tradicionalnu metodu - zgnječite bananu, dodajte malo lanenog ulja, zobene kaše i od toga napravite gustu smesu koju ćete naneti na kožu. Pustite da se osuši i isperite. Koža će biti nahranjena, mekana i hidrirana.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

NEGA SUVE KOŽE

Nekoliko saveta koji vam mogu pomoći ako imate suvu kožu...

1. Nikada se ne umivajte vrućom vodom

Mlaka do umereno topla voda je najbolja za jutarnje umivanje. Takođe se preporučuje i za osvežavanje čitavog tela. Vruća voda zaista ume da bude problem za suvu kožu lica, ali i tela. Razlog tome je što ukloni sva prirodna ulja koja se nalaze na koži. Ta prirodna ulja, zapravo, daju vlažnost koži i čine je glatkom i sjajnom. Nakon umivanja nikada nemojte brisati lice, već samo blago utapkajte vlagu peškirom.

2. Redovno je čistite

Odstranjivanje nečistoća s lica je jedan od preduslova da se rešite suvoće. Potrebno je da koža diše. Za svako umivanje u toku dana birajte lagane prirodne sapune koji ne sadrže antibakterijske sastojke. Važno je da sapuni budu oslobođeni i od parfema i svih mirisa koji nisu prirodni. Akcenat se stavlja na sapune i gelove za umivanje koji sadrže ceramide. Oni vraćaju koži vlažnost i elastičnost, a samim tim, pomažu kod suve kože.

3. Zaštitite kožu od sunca i hladnoće

Odavno je poznato da je sunce jedan od glavnih uzroka zbog kojeg koža prevremeno stari. Duže izlaganje sunčevim zracima dovodi do pojave bora, ali i hrapavosti kože usled isušivanja. To je takozvano fotostarenje lica. U toku zime i hladnih dana koristite hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom 10 ili 15, kao i labela za usne.

4. OČISTITE KOŽU JODOM

Možda zvuči pomalo neobično, ali jod ubija bakterije i pomaže da koža bude stvarno čista. Metoda je posebno delotvorna za čišćenje lica i bubuljica, a najbolji rezultat se postiže ako se primenjuje uveče. Dovoljno je da nanesete malu količinu joda pre spavanja i pustite da se osuši pre nanošenja bilo kakvog drugog proizvoda za negu kože.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

5. PREDNOSTI KREME NA BAZI KORTIZONA

Kreme na bazi kortizona koriste se uglavnom za tretiranje nekih kožnih upala, upotrebljavaju se protiv svraba, osipa, uboda insekata, žarenja, ali od nje možete imati i mnogo više koristi. Kreme na bazi kortizona mogu se koristiti za smirivanje kože nakon hemijskih pilinga ili je možete naneti na bubuljicu ili nadraženi deo kože da biste je smirili.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

NEGA MASNE KOŽE

Ovo su saveti koji prkose onim uverenjima koja svi imamo...

1. Masnu kožu ne treba isušivati

Kontraefekat koji će se stvoriti jeste taj da će koža proizvoditi sve više i više sebuma. Sastojci poput natrijum-lauret-sulfata i amonijak-lauret-sulfata privremeno će vas rešiti viška sebuma, ali dugoročno koža će reagovati proizvodnjom novog, i to u još većoj količini. Koristite proizvode za čišćenje bez sulfata.

2. Dodatna hidratacija jeste potrebna

Potpuno je pogrešno mišljenje da masnu kožu ne treba hidrirati jer svaki tip kože treba da se hidrira, pa i masna. Nije dovoljno samo piti tečnost tokom dana, morate da koristite hidratantne kreme, kao i serume.

3. Koža se masti zbog stresa

Stres uveliko utiče na povećanje količine sebuma. Stres uzrokuje pojačan rad nadbubrežne žlezde, koja zatim podstiče pojačan rad lojne žlezde. S obzirom na to da je stres nemoguće izbeći, pronađite svoju zonu opuštanja.

6. PARITE KOŽU

Parenje kože je najbolji način da se spreči dehidratacija, delotvorna je metoda za lečenje akni i za postizanje lepe i zdrave kože. Dodajte u prokuvanu vruću vodu malo organskog bilja ili običnu vrećicu biljnog čaja i nagnite glavu nad šerpu s tečnošću. Pazite da vam glava bude dovoljno udaljena da para ne bi nadražila kožu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

7. DVE MASKE NA LICE

Možda zvuči čudno, ali da biste imali kožu koja je besprekorno zategnuta, nahranjena, sjajna i svetla, koristite dve maske za kožu! Prvo na lice stavite masku na bazi hijaluronske kiseline i kolagena i ostavite da deluje petnaestak minuta. Temeljno je očistite s lica, a zatim na lice stavite čist med ili masku na bazi meda. Nakon 15-20 minuta skinite i tu drugu masku i isperite ružinom vodicom. Nakon tretmana lice namažite serumom, kremom ili s nekoliko kapi omiljenog hranljivog ulja za lice. Rezultat? Savršena, zaglađena i sjajna koža.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

8. MASAŽA LICA

Čvrstom masažom lica, vrata i dekoltea stimuliše se mišićni tonus i kiseonik dovodi do ćelija. To je jedan od najboljih načina za postizanje čvrstoće i zategnutosti kože, kao i za ublažavanje oteklina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading