TABU TEMA: Šta da rade tinejdžerke koje imaju s*ks?

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

11.02.2021

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji često dugo veruju da im je ćerka nevina devojčica, pa ni ne slute da je njihovo dete uveliko počelo da upražnjava seksualne odnose. Odlaganje važnih razgovora i nedostatak pravovremene seksualne edukacije mogu da dovedu do neželjene trudnoće, ali i niza oboljenja kod devojčica, odnosno mladih devojaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Krenite na vreme sa odlaskom kod ginekologa

Zato su redovni ginekološki pregledi ključna stvar za žensko zdravlje, a uprkos tome, često je tabu tema, o kojima odrasli kasno govore s decom. Zato često mladim devojkama pregledi deluje kao neprijatno ili čak traumatično iskustvo. Ovde je veoma važna uloga majke ili devojci najbliže starije ženske osobe.

Prvi ginekološki pregled mogu obaviti devojke koje su tek ušle u pubertet i nemaju nikakvih tegoba. Ovaj pregled nije obavezan, više je informativnog karaktera i ne podrazumeva bilo kakvo testiranje, već se tom prilikom utvrđuje da li se reproduktivni sistem razvija kako treba, a ginekolog odgovara na pitanja. Ne bi trebalo da bude bilo kakvog stida, devojka treba da otkloni sve nedoumice koje ima vezane za menstruaciju, pojavu sekundarnih polnih karakteristika i slično. Ako sve ide po planu i devojka nema nikakvih tegoba, prvi pravi ginekološki pregled, koji podrazumeva pregled grudi i karlični pregled, kao i PAPA testiranje i ultrazvuk, obavlja se čim žena postane seksualno aktivna, a kasnije se ponavlja jednom godišnje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Motivišite dete da priča sa vama pre nego što test za trudnoću postane pozitivan

- Ne postoje jasni kriterijumi za definisanje kada započeti redovne posete kod ginekologa. Postoje preporuke da se sa redovnim pregledima krene od 21. godine života ili u situacijama kada se jave simptomi, kao što su vaginalni iscedak, krvarenje iz genitalnih organa, bolovi u trbuhu, izostanak menstrualnog krvarenja, bolne menstruacije i drugo - kaže za Srpski telegraf doktor Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva.

PAPA TEST

Doktor objašnjava da godišnji ginekološki pregledi podrazumevaju skrining za karcinom grlića materice: PAPA test i, ukoliko je neophodno, HPV tipizacija i kolposkopski pregled, zatim kod mlađih žena i onih sa seksualnim ponašanjem koje je povezano sa većim rizikom za nastanak seksualno prenosivih infekcija potreban je redovan skrining na uzročnike tih infekcija. Svako ko je seksualno aktivan treba da se testira najmanje jednom godišnje na seksualno prenosive bolesti Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealitica. Takođe, potreban je ultrazvučni pregled, odnosno druge dijagnostičke procedure, u zavisnosti od toga da li se pacijentkinje leče ili ispituju zbog nekog specifičnog ginekološkog problema.

- Planiranje porodice i kontracepcija je sociološki prepoznat i prihvaćen koncept savremenog života. Različite kontraceptivne metode omogućavaju individualni pristup i odabir prema medicinskim potrebama i individualnim željama korisnica određene metode. Na taj način se smanjuje rizik od neželjenih efekata - naglašava dr Stefanović.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dr Tomislav Stefanović

Doktor podseća da su kod nas dostupne sledeće metode kontracepcije - kombinovane hormonske kontraceptivne pilule, progesteronska pilula, intrauterina kontracepcija, implantati, injekcije, spermicidi, metode periodične apstinencije, prekinuti snošaj, cervikalna kapa, sunđeri, dijafragma, kondom (muški i ženski), metode hitne kontracepcije i metode sterilizacije (muške i ženske).

ZAŠTITA OD BOLESTI I TRUDNOĆE

- Savremene preporuke ukazuju na prethodno pomenutu potrebu za individualnim pristupom u odabiru metode, ali za populaciju mladih se globalno sve više preporučuju metode iz grupe dugotrajnih reverzibilnih metoda kontracepcije (LARC - spirale, implantati), uz dvojnu zaštitu kondomom zbog prevencije polno prenosivih bolesti. Tako će devojka biti istovremeno zaštićena i od neželjene trudnoće i od polno prenosivih bolesti. Ipak, edukacija i dostupnost hitne kontracepcije je neophodna, posebno kada su mlade devojke u pitanju, s obzirom na karakteristike seksualnog ponašanja vezane za ovaj životni period - preporučuje doktor Tomislav Stefanović.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading