ZIMSKA ČAROLIJA SPAS ZA DECU: Aktivnosti tokom snežnih dana utiču na zdravlje mališana, evo i kako!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

11.01.2021

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maksimalno iskoristite pozitivan uticaj koje imaju aktivnosti na snegu na raspoloženje, ponašanje i celokupno mentalno zdravlje deteta.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

S obzirom na to da zimi svi pomalo patimo od nedostatka energije, izlazak napolje sa decom doneće svima dobro raspoloženje i pozitivnu energiju. Opšte je poznato da boravak, igra i fizička aktivnost na vazduhu povoljno utiču na zdravlje i razvoj deteta. Osim što se zabavljaju, deca na ovaj način usavršavaju svoje motoričke veštine, jačaju mišiće i stimulišu krvotok. Ne treba zanemariti ni pozitivan uticaj aktivnosti na snegu na raspoloženje, ponašanje i celokupno mentalno zdravlje deteta. Dok se igraju sa vršnjacima na snegu, deca takođe razvijaju socijalne i komunikacione veštine.

Dobro se utoplite

Odgovarajuća odeća i obuća, koja, pre svega, treba da bude topla i nepromočiva, učiniće boravak na snegu prijatnijim. U društvu je uvek zabavnije, zato okupite društvo iz komšiluka ili se dogovorite s porodicom i prijateljima da svi zajedno odete na veliko snežno igranje. Dok se krećete ka stazi za sankanje, učinite šetnju zabavnijom tako što ćete svi zajedno skupljati grančice, lišće ili plodove. Od njih kasnije, u toplom domu uz čaj, možete napraviti razne simpatične zimske figurice ili ih odložiti u porodičnu kutiju uspomena. Tokom šetnje posmatrajte pahulje, a možete poneti i lupu. Deca će biti oduševljena.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Sankanje

Detaljno proverite i pregledajte stazu, odnosno nizbrdicu, koju ste izabrali za sankanje. Trebalo bi da bude čista, bez kamenja, drveća ili ograda, dalje od puta ili parkinga. Kraj staze treba da bude veća ravna površina da biste imali vremena da se bezbedno zaustavite. Deca mlađa od pet godina ne bi trebalo da se sankaju sama. Učite dete da na sankama uvek sedi gledajući napred, s ispruženim nogama, kojima može da upravlja sankama. Sankanje u ležećem položaju povećava rizik od povreda. Spuštajte se sredinom staze, a penjite sa strane. Na taj način učite dete da vodi računa o drugim sankama koje ih mogu udariti. Uz ove mere predostrožnosti sankanje će biti pravo uživanje za celu porodicu.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sneško Belić

Pravljenje ovog planetarnog poznatog čovečuljka od snega radovaće i odrasle i decu. Mlađem detetu pre nego što izađete na sneg možete pokazati sliku Sneška i dogovoriti se kako ćete ga praviti i šta ćete od materijala poneti. To mogu biti dugmići za oči, šargarepa za nos ili šerpa za glavu. Kada počnete da pravite Sneška, detetu pokažite kako da napravi tri lopte od snega različitih veličina. Na kraju mu pomozite da ih složi u Sneškovo telo. Dopustite detetu da samo ukrasi Sneška, stavi mu šargarepu na mesto nosa i dugmiće umesto očiju. Na ovaj način dete uči kroz igru.

Snežni anđeli

Sama činjenica da sa detetom ležite na čistom snegu i gledate u nebo, dok vam pahulje padaju na lice, dovodi do velikog zadovoljstva. Pokažite detetu kako da širi i skuplja ruke i noge praveći svog snežnog anđela. Zabava je zagarantovana, a ovu igru možete iskoristiti i u svrhu učenja i razvijanja motorike i koordinacije detetovih pokreta.

Zimske aktivnosti u kući

* Organizujte trku Sneška Belića. Umotajte ukućane toalet-papirom tako da budu potpuno beli, stavite im i kape, šalove, metlu i neka trka krene. Ne zaboravite i na nagrade.

* Napravite tvrđavu. Pomoću nameštaja, jastuka i prekrivača napravite tvrđave koje će činiti vaše kraljevstvo. Imenujte kralja, kraljicu, dvorske lude, ne zaboravite kostime i prepustite se mašti.

* Zima je pravo vreme da konačno sredite stare fotografije. Uključite sve ukućane, raspoređujte fotografije po temama, razgovarajte i šalite se na njihov račun. Deca će biti oduševljena kad im budete pričali dogodovštine iz vremena kada su bili bebe.

Crtanje po snegu i snežni kolači

Pronađite manji ravan deo negaženog snega koji vam može predstavljati tablu za pisanje. Olovka vam može biti neka grančica koju možete naći u okolini. Pravite rupice u snegu koje će dete povezivati linijama. U snegu se mogu praviti talasaste ili cik-cak linije, crtati cveće, kuće, geometrijska tela ili igrati iks-oks. Ponesite modle za kolače ili plastični set za plažu. Pravite kolače, tvrđavu ili bilo šta po vašoj želji. Pustite mašti na volju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grudvanje

Bez grudvanja se ne može zamisliti zima i sneg. Zajedno sa detetom napravite grudve različitih veličina i gađajte se njima. Ova igra pomaže detetu u razvoju šake i koordinacije na nivou oko-ruka. Za ovu aktivnost odaberite prostranu ledinu ili zid na kome nema prozora i uživajte. Naravno, nepromočive rukavice su obavezne.

 

Prati moje tragove

Na neutabanom, čistom snegu ostavite tragove stopala, odnosno koraka. Zadatak deteta je da skače po tragovima ili hoda između njih. Na ovaj način dete usavršava pažnju i koordinaciju nogu.

Napravite iglo

Ako imate dvorište, možda imate i neki materijal koji treba da složite u obliku malog skrovišta, pa ga obložite snegom tako da nalikuje igluu. Ovaj će jako razveseliti decu, a vama obezbediti nekoliko sati mira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading