PUŠAČ STE, A JEZIK VAM JE BEO? TO MOŽE BITI ZNAK STRAVIČNE BOLESTI: Toliko je OVO grozno da vam će pripasti muka

Autor: Novi.ba, republika.rs

Lifestyle

25.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U određenim situacijama mogu biti znak opasnih oboljenja, poput oralnog karcinoma.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E.D.
Foto: Ilustracija

Evo zbog čega se pojavljuju bele mrlje na jeziku.

Bele mrlje koje se javljaju na delu jezika mogu ukazivati na gljivičnu infekciju, što je čest slučaj ako ste uzimali antibiotike. One se najčešče pojavljuju kod dojenčadi i starijih osoba.

Takođe, osobe s dijabetesom mogu biti sklonije gljivičnim infekcijama, a oralni inhalanti za astmu takođe ih može uzrokovati.

Drugi uzrok belih mrlja na jeziku može biti leukoplakija.

Ovo stanje se često javlja kod osoba koje puše ili koriste duhanske proizvode. U ovom slučaju potrebno je odmah posetiti lekara jer one mogu uzrokovati oralni karcinom.

Lichen planus, retko stanje osipa, takođe može uzrokovati pojavu bijelih pruga na jeziku. U tom slučaju, uz osip, koji se pojavljuje i na drugim delovima tela, a posebno na zapešću, podlakticama i iznad gležnja, možete osetiti i svrbež. Osip se najčešće pojavljuje prvo u ustima, a ako primetite bele pruge ili čipkaste bele uzorke, trebali biste posetiti lekara.

Lichen planus takođe može biti posledica upotrebe duvana, a u ovom slučaju simptomi se najčešće povlače prestankom njegove konzumacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading